Društvo Priče u nama

Žika Branković – Od ponora do Himalaja – Priče u nama (VIDEO)

Gost četvrte epizode podcasta „Priče u nama“ je Živorad Žika Branković jedini Zaječarac koji se popeo na najviši vrh Evrope Elbrus, kao i do base camp-a Mont Everesta na Himalajima, autor knjige „Od ponora do Himalaja“…

Domaćin podcasta „Priče u nama“ Miloš Stojadinović, razgovara sa Žikom Brankovićem o tome kako je došlo do toga da postane planinar, kako je rešio da ispenje neke on najviših vrhova na svetu, kako je odlučio da napiše knjigu i zašto je sav prihod opredelio u humanitarne svrhe.

Žika otvara dušu i priznaje da je njegov lični ponor ili ambis bio momenat kada je saznao da boluje od kancera, iako je do tog momenta bio besprekornog zdravlja. Posle šoka, odlučio je da se bori sa ovom opasnom bolešću. Prošao je kroz hemioterapiju, zračnu terapiju i na kraju se podvrgao hiruškom zahvatu.

Pored mnogih „manjih“ vrhova, do sada se Žika Branković uspešno uspeo na Elbrus, najviši vrh Evrope, na surovo tlo Kavkaza na kome svaki pogrešan korak ujedno može biti i onaj poslednji.

On kaže da među slovenačkim planinarima postoji izreka da bi bio uspešan planinar popni se na Triglav i Mon Blan i slikaj ispod Mont Everesta i ostvario si sve svoje planinarske snove, i odatle odluka da poseti Himalaje.

Brankovića je dok se lečio po onkološkim ambulantama posebno pogodila drama dece obolele od raka i njihovih roditelja.

“Kada sam ozdravio tražio sam način kako da ja njima pomognem kao što su meni pomogli neki dobri ljudi. Ja skroman penzioner koji živi od svoje penzije, nemam nikakvih drugih prihoda, nisam zanatlija, proizvođač, ratar ili stočar da bih mogao deo prihoda da doniram onima kojima je potrebna pomoć i onda sam odlučio da napišem knjigu “Od ponora do Himalaja” i prihod ustupim Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR)“ ističe Branković.

—————————

Ukoliko želite da podržite naš rad i omogućite da se podcast redovno snima i emituje, možete to učiniti na platformi BuyMeACoffee: https://www.buymeacoffee.com/priceunama

Pogledajte celu emisiju na našem Youtube kanalu:

Dodaj komentar