Društvo Izdvajamo

Zbog rekonstrukcije iz O.Š. „Hajduk Veljko“ sele se svi učenici

FOTO: Zajecar Online

Kompletna rekonstrukcija osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru trebalo bi da otpočne od ponedeljka, 15. septembra. Iako je prvobitno najavljeno da će samo učenici od 5. do 8. razreda biti izmešteni u obližnju školu „Đura Jakšić“ i da će do početka drugog polugodišta tamo pohađati nastavu, prema rečima direktorke O.Š. „Hajduk Veljko“ Suzane Krstić došlo je do promene plana. Zbog bezbednosti dece, ali i nastavnog osoblja škola će u toku naredne nedelje biti kompletno ispražnjena, tako da će i mlađi osnovci, ali i predškolci prvo polugodište pohađani van matične škole.

Na prvoj sednici Saveta roditelja u školi „Hajduk Veljko“, održanoj u četvrtak, 12. septembra odlučeno je da od naredne nedelje svi đaci, nastavno osoblje i administrativni radnici moraju napustiti prostorije škole zbog početka njene rekonstrukcije.

Brojni roditelji tvrde da su se toga i pribojavali, ali i da su očekivali da će do toga doći.

„Očigledno smo se opravdano brinuli od kad je najavljeno da će škola biti rekonstruisana.

Majka sam 12-ogodišnje devojčice koja sada treba da ide u školu sa srednjoškolcima i to u popodnevnoj smeni. Ne znam ko će je i kako vraćati iz škole kada zimi rano bude pao mrak“, kaže zabrinuta mama Gordana.

Roditelji mlađih osnovaca moraće sada kako kažu da svoju decu ispraćaju i dočekuju iz škole, jer su zabrinuti za njihovu bezbednost.

„Iskreno se nadamo da će sve ovo zaista trajati samo nekoliko meseci. U suprotnom veliki broj nas spreman je da decu ispiše i prebaci u neku od škola u centru grada“, kaže otac osmogodišnjeg Strahinje.

Direktorka Krstić kaže da je do promene probitnog plana došlo zbog bezbednosti učenika, i da od sledeće nedelje kompletno svi iz škole moraju da se isele, kako bi bila postavljena tabla gradilišta.

“ Kada tabla bude postavljena u školi ne sme bukvalno nikoga da bude.

Mlađi osnovci će, zajedno sa zabavištancem, biti smešteni u O.Š. „Đura Jakšić“, učenici 5. i 6. razreda nastavu će pohađati u Ekonomskoj školi, dok će sedmaci i osmaci biti premešteni u Gimnaziju.

Kompletna administracija škole biće preseljena u Dom kulture u Kotlujevcu“, kaže direktorka Krstić.

Ona napominje da je nakon dvočasovnog sastanka sa direktorima pomenutih škola i direktorkom vrtića postignut takav zajednički dogovor.

“ Decu nismo smeli da smestimo bilo gde, jer ona moraju da imaju adekvatne uslove.

Imali smo ideju sa mlađim osnovcima da nešto premostimo i da ih smestimo u obdaništa, ali to nije moguće ni po Zakonu, a ni zbog njihove bezbednosti“, napominje Krstić.

Direktorka je, kako kaže, zvaničnu informaciju dobila od izvođača radova da će kompletna rekonstrukcija škole biti završena za 180 dana od momenta iseljavanja đaka.

Radovi na uklanjanju podova na spratu počeće od ponedeljka, 15. septembra, a nakon što deca budu premeštena, krenuće se i sa kompikovanijim zahtevima, poput promene stolarije, krova i slično.

1 komentar

Dodaj komentar