Društvo Timočka krajina

Zbog koronavirusa vanredna situacija u Boru

FOTO: facebook.com/Grad Bor

U Boru je danas proglašena vanredna situacija, a na snazi su nove mere gradskog Štaba za vanredne situacije, saopšteno je na zvaničnom sajtu grada.

Gradski štab je odluku o proglašenju vanredne situacije doneo na osnovu predloga Stručno – operativnog tima za higijensko – epidemiološke mere i procene Zavoda za javno zdravlje ”Timok”, po kojoj je trenutna epidemiološka situacija u gradu nesigurna i nepovoljnija u odnosu na prethodni period, prenosi insajder.net.

Štab za vanredne situacije grada Bora je na današnjoj sednici doneo naredbe po kojima se zabranjuje okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, uz poštovanje četiri kvadratna metra po osobi, kao i organizovanje svečanosti, sportskih manifestacija sa publikom i drugih zabavnih manifestacija.
Radno vreme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, objekata brze hrane, noćnih klubova i drugih ograničava se na preiod od sedam do 20 časova, a za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.
Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara i javnih kupališta.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na teritoriji grada Bora jedna osoba je izlečena, a zabeleženo je još šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da na današnji dan u Boru ima ukupno 24 pozitivne osobe, navodi se na sajtu grada.

Kod svih novoobolelih pacijenata ustanovljena je blaga klinička slika i oni se nalaze u kućnoj izolaciji, a za oko 50 briseva čekaju se rezultati testiranja.

Juče je vanredna situacija uvedena u Zaječaru i Majdanpeku, kao i Smederevu i Bujanovcu.

Dan ranije vanredna situacija uvedena je u Rumi, a aktuelna epidemiološka slika bila je razlog za uvođenje vanredne situacije dan ranije i u Sremskoj Mitrovici i Bajinoj Bašti.

Zbog rasta broja zaraženih koronavirusom prethodno je u 25 opština i gradova doneta ista odluka – Beogradu, Leskovcu, Loznici, Brusu, Priboju, Požegi, Lučanima, Vladičinom Hanu, Bogatiću, Užicu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Aleksandrovcu, Novoj Varoši, Valjvu, Kruševcu, Vladimircima i Prijepolju.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar