Politika Timočka krajina

ZAVRŠENI IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE: Evo i kako su glasali pripadnici Vlaške nacionalne manjine u Zaječaru!

mondo.rs

Izbori za Nacionalne savete na kojima su pripadnici 22 nacionalne manjine birali svoje predstavnike završeni su sinoć zatvaranjem birališta u 20 sati.

Izborni dan, u kome je 18 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biralo na neposrednim izborima, protekao je bez uočenih nepravilnosti.

Prema podacima Republičke izborne komisije neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održani su na 926 biračkih mesta, na kojima je moglo da glasa 467.545 birača, upisanih u posebne biračke spiskove.

Prema za sada nezvaničnim informacijama o izborima za članove Nacionalnog saveta Vlaške nacionalne manjine koje je na osnovu podataka dobijenih od Republičke izborne komisije objavio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, lista „Vlasi za Srbiju“ osvojila je oko 95 % glasova, odnosno 22 od 23 mandata u ovom predstavničkom telu.

Preostali mandat pripao je listi „Gergina“ odnosno Prim dr Siniši Čelojeviću.

printscreen

Na osnovu preliminarnih rezltata 4. novembra izlaznost u Zaječaru bila je 50,58%, odnosno na izborima za članove Saveta glasalo je 870 pripadnika Vlaške nacionalne manjine.

Broj neupotrebljivih glasačkih listića bio je 854, a nevažećih 8.

Na osnovu 88,89% obrađenih podataka sa 8 od 9 biračkih mesta za Vlašku nacionalnu manjinu glasalo je 862 birača na sledeći način:

  • Lista „VLASI ZA SRBIJU“ osvojila je 823 glasa, odnosno 94,60 % glasova
  • Udruženje „GERGINA“ iz Negotina 39 glasova, odnosno 4,48%.

 

FOTO: Boško Ničić / Facebook

 

Podsećamo, rok za objavljivanje KONAČNIH rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati.

Svaki savet imaće predsednika, izvršni odbor i odbore za četri ključne oblasti u kojima saveti i imaju nadležnosti – obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Nakon što Republička izborna komisija objavi rezultate u Službenom glasniku, Saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe.

 

 

Dodaj komentar