Društvo

Zašto Zaječar već pet godina nema Dan grada?

Poslednji put Dan grada je obeležen 7. septembra 2016. godine, da bi na leto naredne godine u salonu Gradske uprave u Zaječaru gradonačelnik Boško Ničić sa tadašnjim pomoćnikom gradonačelnika za verska pitanja Milanom Stankovićem priredio prijem za Njegovo Preosveštenstvo Episkopa timočkog Gospodina Ilariona i sveštenstvo i na pomenutom sastanku odlučeno je da 7. septembar više ne bude datum kada se proslavlja Dan grada Zaječara. Od tada, do današnjeg dana, još uvek nije ustanovljen novi Dan grada, pa Zaječar već punih 5 godina nije proslavio ovaj praznik.

Zašto je 7. septembar ukinut kao dan grada?

Zvaničnog objašnjenja tada nije bilo, ali svi znamo za dobru staru praksu koja je kod nas ustaljena, a to je da sve što je ustanovljeno tokom bivše vlasti nova promeni, bez obzira bilo to loše ili dobro, pa je tada novooformljena vlast na čelu sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, a posle dogovora sa Episkopom timočkim, odlučila da 7. septembar više ne bude Dan grada Zaječara.

Zbog čega Zaječar toliko dugo nema Dan grada?

Tek je tekuće, 2021. godine pokrenuta inicijativa za ustanovljenje novog Dana grada, što je dovelo do velike podeljenosti zbog suočenih stavova u narodu. Naime, kako je na sednici Skupštine grada rekao gradonačelnik Ničić, dugo se tražio dan koji ne bi bio ideološki, a onda se na predlog Eparhije timočke i Episkopa Ilariona pred odbornicima našao predlog u kome stoji da bi novi dan grada trebalo da bude 6. oktobar.

Zašto je ovaj datum značajan?

Prema obrazloženju ovog predloga, na dan 6. oktobar 1944. godine, u petak, oko 10 sati pre podne, 2 dana pred konačno oslobođenje Zaječara (pošto je Zaječar 7. septembra bio slobodan svega jedan dan, a zatim okupiran od strane nemačkih snaga koje su se povlačile iz Grčke i konačno oslobođen 8. oktobra) dogodilo se čudesno javljanje lika Presvete Bogorodice u podrumu kuće Vase C. Lalovića, u ulici, danas, Svetozara Markovića 45, preko puta pozorišta. Prema obrazloženju, o ovom događaju postoje pisani zapisi u vidu izjava 17 očevidaca koji su u tom podrumu tražili sklonište od artiljerijskog bombardovanja. Prema obrazloženju, pre ove pojave, svi su bili uplašeni i nervozni, ali posle javljanja lika Presvete Bogorodice, strah je nestao i bili su sigurni u pomoć Bogorodice. Njen javljeni lik bio je obasjan jedva primetnom svetlošću od sunčevih zraka i imala je oreol sasvim pravilan, kao da je šestarom ocrtan oko njene glave. U predlogu je navedeno da predanje i iskustvo Crkve upućuje na to da su takve pojave znak Božije milosti i brzog spasenja i ovoga puta se to pokazalo istinitim. Pojava lika je trajala 3 dana, tačno do dana kada je grad konačno i oslobođen. Predloženi datum povezuje i prethodne datume koji su obeležavali dan oslobođenja Zaječara, a fiksni datum i prikladno doba godine za javne manifestacije će omogućiti i nesmetano održavanje svečanosti, čak i na otvorenom prostoru.

“Smatramo još da bi praznovanje na ovaj datum dodatno ojačalo već i sada odličnu saradnju između Uprave grada i Crkve, a na korist i dobro svih građana”, stoji u obrazloženju poslatom od strane Eparhije Timočke gradonačelniku Bošku Ničiću.

Podsećamo da je tada odbornik Miloš Stojadinović upitao Ničića kako ovaj predlog nije ideološki ako je pojavljivanje Bogorodice na zidu jedne kuće u podrumu nešto što poštuju pripadnici jedne vere,a vera jeste ideologija. On je tada kao rešenje predložio referendum gde bi se građani izjasnili da li zaista žele da ovo bude novi Dan grada Zaječara, ali je Ničić odgovorio da ne želi da troši novac na referendume i da postoje mnogo bitnija pitanja o kojim se građani mogu izjašnjavati putem referenduma.

Odbornici su na pomenutoj sednici usvojili ovaj predlog, ali konačna odluka o izmeni Statuta grada nije donesena.

Šta kažu građani?

Pre svega treba napomenuti da smo iz razgovora sa građanima primetili da oni nisu ni upućeni u ovu temu, što je verovatno rezultat toga da se sednice gradske skupštine ne prenose i nisu dostupne javnosti. Ipak, kada ih uputimo u priču i iznesemo sve navedene činjenice i sled događaja, jasan je revolt kod velikog broja ljudi, koji smatraju da je besmisleno ovakav jedan događaj uzimati kao toliko bitan da bi se na osnovu njega 6. oktobra slavio Dan grada.

„Ako smo već odlučili da nećemo 7. septembar jer to nije konačni dan oslobođenja, zašto onda ne slavimo 9. oktobar, kada je grad konačno bio slobodan. To je bez ikakve diskusije značajan datum za sve Zaječarce, a ne samo za vernike i tih 17 svedoka koji su videli Bogorodicu i njihove potomke“, rekao je naš prvi sagovornik.

„Republika Srbija je po njenom Ustavu sekularna država, što znači da su verske i javne institucije odvojene. Mi ovde pričamo o čudesnom pojavljivanju Bogorodice i to hoćemo da izaberemo kao događaj na osnovu koga ćemo slaviti Dan grada? I još u obrazloženju imamo stavku da bi prihvatanje ovog predloga ojačalo saradnju između Uprave grada i Crkve? Sramota, treba narod da se pobuni ili da se makar izjasnimo putem referenduma da li mi zaista želimo da nam ovo bude Dan grada“, jasan je još jedan stari Zaječarac.

„U ovoj zemlji više ništa ne može da te iznenadi. To što su ti ljudi videli, videli su, ali molim vas, pa ko još slavi takve stvari kao Dan grada. Dajte nešto u šta smo bar sigurni da se desilo i da nije verski obojeno, pa ne žive ovde samo pripadnici jedne vere. Druga stvar, ima ovde sigurno i ateista, pa šta mislite kakav je njihov stav o slavljenju pojavljivanja Bogorodice u nekom podrumu? Šta je falilo 7. septembru, ili da su makar predložili 10. maj kao što se pričalo. Ako smo za 5 godina uspeli samo ovo da smislimo, stvarno nemam reči“, istakao je još jedan naš sugrađanin.

Jasno je da podeljenost u mišljenjima postoji i da ovo zaista možda i jeste referendumsko pitanje, ali posle najskorijih događaja, kada je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije na tviteru uputilo čestitku svim Zaječarcima povodom Dana grada, koji još nije ni ustanovljen, očigledno je da se zna da će odbornici izglasati promenu Statuta i novi Dan grada već na narednoj sednici.

Dodaj komentar