fbpx
Politika

ZAokret019: Osnovana grupa koja će se aktivno baviti potrebama osoba sa invaliditetom

Iz ZAokreta019 izdali su saopštenje u kom navode da je u okviru njihove organizacije osnovana grupa koja će se aktivno baviti potrebama osoba sa invaliditetom, i koja će aktivno raditi na rešavanju problema sa kojima se građani Zaječara susreću.

“U okviru organizacije ZAokret019 osnovana je grupa koja će se aktivno baviti potrebama osoba sa invaliditetom i koja će aktivno raditi na rešavanju problema sa kojima se Zaječarci svakodnevno susreću.

Procena je da osobe sa invaliditetom čine 8 do 10 procenata celokupne populacije u Srbiji. Problemi i poteškoće sa kojima se ovi ljudi susreću su mnogobrojni počev od problema arhitektonske pristupačnosti grada i gradskog saobraćaja za korisnike invalidskih pomagala , nepristupačnosti gradskih službi za gluve i nagluve ososbe, slepe i slabovide, problemi u domenu obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Ipak ono što je najveći problem za ove ljude jeste nemogućnost da rade i privređuju u okvirima svojih psihofizičkih mogućnosti već su osuđeni na invalidske penzije, tuđu negu i pomoć što su mali novčani iznosi nedovoljni za dostojanstven život. Sa druge strane , zakoni koji se odnose na ovaj deo građana vrlo retko se primenjuju u praksi , nema podsticajnih mera a neredak je slučaj da se Zakoni direktno krše od starne organa koji bi morali da obezbede njihovu primenu.

ZAokret019 poziva sve koji žele, koji imaju ideju i viziju humanog društva da im se pridruže i aktivno se uključe u kreiranje pozitivnih rešenja kojima će se problemi osoba sa invaliditetom smanjiti na najmanju moguću meru. ZAokret019 vas poziva da učestvujete u stvaranju Zaječara u kome svi rado i lepo žive”, navodi se u saopštenju.

Dodaj komentar