fbpx
Društvo

I RADNO I PARADNO: Zaječarski prosvetari održali ŠTRAJK UPOZORENJA prvog dana nove školske godine!

radiomagnum.rs

Početak nove školske godine u Zaječaru, ali i u mnogim gradovima širom Srbije juče je obeležen i radno i paradno.

Naime, iz školskih katedri nakom skraćenih časova koji su umesto regularnih 45, trajali već prvog dana škole samo 30 minuta veliki broj prosvetnih radnika uputio se na Trg Nikole Pašića u Zaječaru gde su održali jednočasovni štrajk upozorenja.

Nezadovoljni statusom i materijalnim položajem kao i problemima koji mogu dovesti do velikog broja otpuštanja, zaječarski prosvetari želeli su javnosti da pokažu sa kakvim se sve problemima oni već duže vreme susreću.

Prema njihovim rečima, razlozi organizovanja štrajka upozorenja su mnogobrojni.

radiomagnum.rs

„Postoje mnogi razlozi zbog čega je organizovan štrajk ali mi smo odvojili samo tri značajna razloga“, izjavio je Goran Manojlović, predsednik Unije sindikata u Zaječaru.

“ Prvi razlog je vraćanje Nacrta zakona o zaposlenima u ustanovama u društvenoj svojini, drugi razlog je povlačenje pravilnika koji nanosi štetu prosvetnim radnicima jer spajaju odeljenja, pa je oko 800 odeljenja manje u Srbiji.

Treći razlog je potpisivanje protokola o povećanju zarada. Zarada prosvetnih radnika je 17% ispod prosečne plate u Srbiji a 80% zaposlenih je sa visokim obrazovanjem“, naglasio je Manojlović.

Inače, prosvetari smatraju da se rešenje problema nazire.

„Ministar prosvete se oglasio, a pored ministra oglasila se i premijerka Srbije.

Ona će se videti i razgovarati sa predstavnicima sindikata i ako dođe do nekog rešenja, to će biti u interesu svih.

Ukoliko ne dođe do rešenja, naš sindikat će doneti neku odluku šta da radi dalje“, upozorava Manojlović.

Za ponedeljak je najavljen štrajk još dva sindikata, pa postoji mogućnost da se Unija sindikata prosvetnih radnika ujedini sa ostalima u cilju rešenja problema prosvetnih radnika.

„Mislimo da se može desiti ujedinjenje, međutim, ostali sindikati imaju manji broj članova, daleko manji od nas.

Saradnja sa drugim sindikatima ide otežano, tako da smo mi ove odluke doneli sami i sami ih sprovodimo.

Od ponedeljka će u školama članice Unije, časovi biti po 45 minuta a videćemo kako će da proteknu razgovori sa ministrom i premijerkom, pa ćemo preduzeti dalje korake“, najavio je Manojlović.

Časovi su 1. septembra bili skraćeni u Gimnaziji, Tehničkoj, Medicinskoj i Ekonomsko-trgovinskoj školi, u osnovnim školama „Ljuba Nešić“, „Desanka Maksimović“, „Ljubica Radosavljević Nada“, „Hajduk Veljko“, „Đura Jakšić“, „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru, kao i u OMŠ „Stevan Mokranjac“ i Školi za osnovno i srednje obrazovanje  “Jelena Majstorović“ u Zaječaru.

izvor: radiomagnum/istocnevesti

 

Dodaj komentar