fbpx

Zaječarski odbornici izglasali predlog budžeta za 2020. godinu (VIDEO)

Preporuka:

Dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Zaječaru

Članovi Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječaru obeležili su 3. decembar, Svetski dan osoba sa invaliditetom...

Zaječarski mali maturanti predstaviće se performansom beogradskoj publici

Mali maturanti dve zaječarske škole: "Desanka Maksimović" i "Hajduk Veljko" predstaviće se beogradskoj publici u Centru za kulturu "Vlada...

Delovi Zaječara i Grljana u sredu bez struje

Delovi Zaječara i Grljana sutra, 11. decembra ostaju nekoliko sati bez struje. Zbog radova na mreži, bez  struje ostaće potrošači...
- Reklama -

Budžet grada Zaječara za 2020. godinu prema rečima načelnice Odeljenja za finansije Valentine Đuričić projektovan je za 1,4 milijardi dinara manje u odnosu na prošlu. Time je ujedno, kako je najavila, smanjen i broj kapitalnih investicija, ali je zato predviđeno povećanje plata za zaposlene u sistemu lokalne samouprave. I to za zaposlene u sistemu lokalne samouprave 8%, za zaposlene u kulturi 10% i za zaposlene u sistemu socijalne zaštite i u predškolskim ustanovama 9 %.

Budžet za 2020. godinu projektovan je na oko 2,4 milijardi dinara i mnogo je realniji u odnosu na prošlogodišnji, kaže načelnica Đuričić, međutim zbog pomenutog smanjenja smanjen je i broj kapitalnih investicija.

“ U 2020. će kapitalne investicije biti manje nego što su bile predviđene za 2019. godinu, ali će zato investicije i projekti koji su usklađeni sa ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja, biti realizovani.

 

Tu se pre svega misli na rekonstrukciju srednjoškolskog centra, Zdravstvenog centra, nekih ulica u gradu, kao i završetak rekonstrukcije puta Marinovac-Vrbica-Selačka reka. Taj projekat je završen ali se finansira i u toku 2020. godine“, istakla je Đuričić.

Dr Nenad Ristović, lider pokreta „Pobeda za naš grad“ podsetio je da je u 2019. godini budžetom planirano da se od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke (osim samodoprinosa) u gradsku kasu slije oko 919 miliona dinara. Međutim, u 2020. godini po toj osnovi planiran je prihod od oko 980 miliona dinara, što je tačno za onoliko više koliko je predviđeno povećanjem plata u javnom sektoru.

„Da li to znači da u 2020. godini ne planiramo zapošljavanje u velikoj meri. Budžet za narednu godinu ne samo da nie realan, već je restriktivan. Od realnih 1,5 milijardi dinara oko 400 miliona daćemo za plate u javnom sektoru, oko 150 miliona za javni prevoz, a od ostatka oko 100 miliona opredeljujemo za Narodno pozorište, 60 miliona za uređivanje zelenila, a samo pa desetina miliona za poljoprivredu.

 

Ali zato smo i ove godine od Reprublike očekivali da nam da 1,4 milijardi dnara. Dakle celogodišnji realan budžet. Dok u 2020. godini očekujemo oko 870 miliona pomoći.

 

Mi zahvaljujući toj pomoći i živimo, ali s obzirom da se sledeće godine nadate da će nam država i Vlada dati oko 600 miliona manje nego ove godine, možda to znači da više neće da nam se smiluju, jer vide kako poslujemo“, rekao je Ristović.

Pogledajte izlaganja načelnice Đuričić i odbornika Ristovića:

U toku je 33. sednica Skupštine grada ZaječaraNa dnevnom redu pretres predloga Odluke o budžetu grada za 2020. godinu

Gepostet von Zaječar Online am Freitag, 29. November 2019

 

Odbornik Miša Stanojlović rekao je da budžet grada nikada nije realno planiran.

“ Trošili smo novac neplanski, 40 miliona dajemo za cveće, a za 10 godina na gradskom groblju uspeli smo samo da uredimo nekoliko staza. U trenutku kada novac rasipmo na uređenje zelenih površina škole su nam u blokadi, jer grad prosvetnih radnicima nije isplaćivao naknade za prevoz.

A da ne govorim o nedostatku radnih mesta i tome da ni u budžetu za narednu godinu ne planiramo da na tom polju uradimo nešto“, kaže Stanojlović.

Predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov komentarišući budžet za 2020. godinu kazao je da on ne pati da je u budžetom bilo obuhvaženo više investicija i da se svakako on može nazvati razvojnim.

„U narednoj godini biće rekonstruisan veliki broj ulica u gradu, najavljen je početak rekonstrukcije Zdravstvenog centra, izrada projekta za uređenje srednjoškolskog centra. Trudimo se da štedimo koliko je to moguće, ai su dugovanja bila oko 2 milijarde dinara.

Stari dugovi najviše opterećuju grad, ali imamo dobru komunikaciju sa državom i probleme rešavamo planski“ rekao je Stankov.

Odbornici su na današnjem zasedanju većinom glasova usvojili predlog Odluke o budžetu za 2020. godinu, a na šta će konkretno biti potrošen novac građana Zaječara naredne godine možete pročitati OVDE.

- Reklama -

4 KOMENTARA

    • Najjači su ovi radikalci Zanković i njegovi pajtaši. Zaposlio i paše i kumove i babe i dede u opšini, a mladi neka motaju kablove za 25000 din.Bravo za Tomu Nikolića i njegove sledbenike.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječar po sedmi put najbolji organizator Kros serije RTS-a

Gradu Zaječaru i ljudima koji su učestvovali u realizaciji Krosa RTS-a dodeljena su priznanja za najbolju organizaciju u tekućoj godini u salonu Gradske opštine. Na...

Izbor za najlepšu čestitku Deda Mrazu

U susret novogodišnjim praznicima Matična biblioteka "Svetozar Marković" u Zaječaru organizuje izbor za najlepšu čestitku Deda Mrazu. Kako navode iz zaječarske biblioteke, najkreativniji autori radova...

Zakazana licitacija za zakup bifea u hali na Kraljevici

Za vreme održavanja Novogodišnjeg turnira od 14. do 29. decembra bife u Sportskoj hali na Kraljevici biće izdat zakupcu koji ponudi najveću cenu na...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: