Politika

Odbornici u petak glasaju o budžetu za 2020. godinu: Evo i na šta će biti potrošen novac građana Zaječara…

FOTO: zajecaronline.com

Budžet grada Zaječara za 2020. godinu prema rečima načelnice Odeljenja za finansije Valentine Đuričić projektovan je za milijardu dinara manje u odnosu na prošlu. Time je ujedno, kako je najavila, smanjen i broj kapitalnih investicija, ali je zato predviđeno povećanje plata za zaposlene u sistemu lokalne samouprave od 8 do 10 %.

U 2019. godini budžetom je planirano da od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke (osim samodoprinosa) se u gradsku kasu slije oko 919 miliona dinara. Međutim, u 2020. godini po toj osnovi planiran je prihod od oko 980 miliona dinara, što je tačno za onoliko više koliko je predviđeno povećanjem plata u javnom sektoru.

To konkretno znači da trenutno čelnici lokalne samouprave u 2020. godini ne planiraju zapošljavanje u velikoj meri, jer budžetom za narednu godinu nigde nije predviđen prihod od zarada za novozapošljenih 2000 radnika koji bi posao trebalo da dobiju u fabrici čiji je početak izgradnje pompezno još jula ove godine.

U budžetu za 2020. godinu nerealna je i stavka po pitanju transfera i donacija koju Zaječar očekuje od Republike. Tako je u 2019. godini na ime transfera od republike planirano oko 1.460.000.000 dinara, dakle gotovo polovina celokupnog godišnjeg budžeta.
Dok u 2020. godini na ime transfera, odnosno pomoći države očekujemo oko 870.000.000 dinara. Ako se uzme u obzir da je godišnji budžet za 2020-tu proojektovan na 2,4 milijarde dinara i naredne godine očekujemo da će nam trećinu budžeta obezbediti Vlada Srbije putem donacije, što se očekivalo i ove godine, ali nije se dogodilo.

Manji budžet, manje i investicija

Budžet za 2020. godinu projektovan je na oko 2,4 milijardi dinara i mnogo je realniji u odnosu na prošlogodišnji, kaže načelnica Odeljenja za finansije, međutim zbog pomenutog smanjenja smanjen je i broj kapitalnih investicija.

Valentina Đuričić / FOTO: zajecaronline.com

“ U 2020. će kapitalne investicije biti manje nego što su bile predviđene za 2019. godinu, ali će zato investicije i projekti koji su usklađeni sa ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja, biti realizovani.

Tu se pre svega misli na rekonstrukciju srednjoškolskog centra, Zdravstvenog centra, nekih ulica u gradu, kao i završetak rekonstrukcije puta Marinovac-Vrbica-Selačka reka. Taj projekat je završen ali se finansira i u toku 2020. godine“, istakla je Đuričić.

Plan rashoda

 • Po 2 miliona dinara u 2020. godini iz gradskog budžeta biće izdvojeno za projekat sanacije i regulacije deponije Halovo i za rekonstrukciju krova na glavnoj zgradi Gradske uprave.
 • Za izradu projekta uređenja gradskog trga u 2020. planirano je da bude izdvojeno 8.3 miliona dinara,
 • Za projektnu dokumentaciju za izgradnju zatvorenog bazena u osnovnoj školi Hajduk Veljko 2.000.000 dinara.
 • Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju srednjoškolskog centra koštaće Zaječarce 7.000.000 dinara,
 • Za izradu tehničke dokumentacije za zamenu azbestnih cevi budžetom za 2020. godinu predviđeno je 2 miliona dinara.
 • 20 miliona budžetom za narednu godinu izdvojeno je za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje sportskih i dečijih igrališta,
 • 30.000.000 dinara za izradu urbanističke i tehničke dokumentacije za uređenje kompleksa Zdravstvenog centra u Zaječaru.
 • Skoro ista svota novca 30.600.000 dinara otići će na stručni nadzor za rekonstrukciju osnovne škole „Hajduk Veljko“.
 • U 2020. godini predviđeno je da novcem građana zaječara sa 20 miliona dinara bude isfinansirana rekonstrukcija ulica u gradu,
 • Sa 9 miliona dinara održavanje domova kulture u selima.
 • Rekonstrukcija puta Marinovac-Stubal-Vrbica-Selačka dolazi na naplatunaredne godine u visini od 70 miliona dinara,
 • kao i sanacija objekta Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ u iznosu od 5 miliona dinara.
 • Za nabavku horizontalne i vertikalne signalizacije iz budžeta grada u 2020. opredeljeno je 2 miliona dinara,
 • Za projekat uvođenja i razvoja Geografsko-informacionog sistema u Zaječaru biće izdvojeno 3,2 miliona dinara.

Iz Gradske kase sa 5.000.000 dinara biće subvencionisan i rad Javnog preduzeća „Urbanizam“ Zaječar , dok će 8,5 miliona iz budžeta otići Javno-komunalnom preduzeću „Timok održavanje“.

7 komentara

 • jel ima tu i nesto za načelnicu i njnog sina..pa putuju..treba za putne troškove…a moze i za milana stankovića ako ide na neki bokserski turnir..a i za boška_mora da skokne neki put do italije.,.pa investicije su to..opravdane

 • Najveća kapitalna investicija za 2020.god. je izrada tehničke dokumentacije??? Bravo, bitno da je povećana plata opštinarima a ostali neka idu na Aljasku.

 • hahahaaaa,ovo je da se covek bas nasmeje..lakrdija iz GUZ a (e) ,,,obratite sanmo paznju gde sve ide novac,,muljatori na sve strane..ali dolazi fanansijska kontroila…obavesteni su o svemu..ide kontrola od kada je bane videnović bio pravobranilac sa falsifikovanim ogovorima bez adresa i sa laznim adresama firmi..pa do muljanja sa ciframa..dopisivanja..krečenja…ma bice veselo!!!! cirkus u nasem gradu!!! ali ,dolazi kraj..blizi se..kao sto se i danas blokada grada blizi 80 miliona !!!! a oni ocekuju pomoc!!!! pa ko je budala da daje bare lopovima!!!hajde d aga vidim!!! radnici..motke u ruke i tepanje ,,,udri lopove…

Dodaj komentar