Društvo Izdvajamo

Zaječarski doktor završio Međunarodnu obuku u Turskoj

Foto:Facebook

Prim. dr Miljan Jović, načelnik Službe urgentnog prijema Zdravstvenog centra Zaječar pohađao je sa još 6 srpskih lekara kurs pod nazivom “Medical Rescue Team Training” u trening centru “International Emergency, Disaster, Training and Simulation Center” na ostrvu Urla, u blizini Izmira.

U organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije i Turske, kao i Društva lekara urgentne medicine Srbije, prva grupa od sedam lekara završila je kurs “Medical Rescue Team Training” u pomenutom Međunarodnom centru za obuku i simulaciju hitnih slučajeva i katastrofe u Turskoj.

Kroz teoretski i praktični deo obuke polaznici su se upoznali sa postupcima spasavanja i zbrinjavanja unesrećenih u katastrofama, trijaži povređenih u masovnim nesrećama, istakao je Dr Miljan Jović načelnik Službe urgentnog prijema Zdravstvenog centra Zaječar.

„Ovaj trening centar je akreditovan od Svetske zdravstvene organizacije, i pruža maksimalne uslove za interaktivno učenje kroz predavanja, radionice i simulacije različitog tipa, poput zbrinjavanje povređene osobe, organizacija sistema zbrinjavanja u uslovima masovne nesreće i nesreće sa više povređenih i slično“, kaže Jović.

Domaćini su iskoristili priliku da, kroz organizovanje poseta Dispečerskom centru i administrativnoj jedinici i urgentnom odjeljenju Univerzitetskog centra za zdravlje u Izmiru, približe način funkcionisanja sistema koji medicinskim uslugama opslužuje oko 4,5 miliona stanovnika.

„Zahvaljujemo se dr Esen Uysal i dr Hasanu Odabasioglu na ogromnoj energiji, ljubavi i trudu da se u ovom internacionalnom trening centru okupe lekari iz Srbije, Severne Makednije i Crne Gore. Svi smo bogatiji za nova znanja i iskustva ali što je najvažnije i za nove prijatelje“, rekao je Dr Jović.

Delegaciju Srbije koja je pohađala ovaj prestižni seminar činili su: Dr Marina Đikić (Urgentni Centar, KCS, Beograd), Dr Jelena Tijanić (Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac), Dr Bejtula Ajeti (Služba hitne medicinske pomoći Bujanovac), Dr Zoran Stanojlović (Služba hitne medicinske pomoći Bor), Dr Saša Ignjatijević (Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš), Prim. dr Tatjana Rajković (Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš) i Prim. dr Miljan Jović (Služba urgentnog prijema, ZC Zaječar).

Pogledajte promo video o Međunarodnom centru za obuku i simulaciju hitnih slučajeva i katastrofe:

1 komentar

  • Doktor Miljan Jovic je izvanredan doktor I plemeniti covek. Pre 9 godina mi je pomogao lekarskim savetima koji su bili kljucni da ozdravim. Urgentna medicina je zaista zahtevna grana medicine I tim vise on je lekar koji poznaje sve ostale oblasti I to bolje od svakog specijaliste. Cestitke doktoru.

Dodaj komentar