Politika

Zaječarski 3 u jedan

foto:opozicionar.com

Predsednik Skupštine grada Zaječar, Saša Mirković, čovek koji odlučuje bukvalno o svemu u Zaječaru, i jedini političar zbog koga građani gotovo svakodnevno protestvuju, uveo je vrlo neobičnu praksu medijskih nastupa. Posebno za Srbiju. Svoja gostovanja na medijima u Zaječaru Mirković koristi ne samo da bi predstavio nove projekte poput fabrike izrade kesa, čiji su vlasnici evo baš doputovali u Srbiju, već da bi pozivao tužilaštvo, policiju i sud da hapse predstavnike opozicije u Zaječaru.

Prvi na Mirkovićevom spisku je Boško Ničić, bivši gradonačelnik Zaječara, vođa pokreta “Živim za Krajinu”. Interesantno je da je Ničić ne samo bivši partijski kolega predsednika Skupštine Zaječara, već i njegov bivši stranački šef. A još interesantnije je da je jedan od organizatora protesta upravo Ničić. Istih onih protesta koje ja policija na početku, verovatno na molbu samog Mirkovića, zabranila.

Zamislite radio emisiju u kojoj predsednik Skupštine grada, pa još i narodni poslanik poziva tužilaštvo i policiju da uhapse lidera političkog pokreta i to opozicionog?! Da ne pominjemo da to nije u skladu sa zakonima, standardima- sistem podele vlasti-, da se samo zadržimo na činjenici da je to otvorena pretnja opozciji u Zaječaru, ali i pritisak na pravosuđe.

Zaječarci traže smenu Mirkovića. Račun grada je blokiran više od godinu dana. Radnici koji su štrajkovali zbog neizmirenih zarada ostali su i bez posla i bez preduzeća. Nema lokalnog preduzeća u kome plate ne kasne, a čak dva novoosnovana naplaćuju komunalne usluge.

Otkaz dobije svako ko se usudi da postavi bilo kakvo pitanje. Vikendom gradom patroliraju crni džipovi kosovskih tablica, kojih se Zaječarci sećaju iz izborne kampanje 2013 godine. Istu ekipu pamte i građani ostalih gradova koji su imali tu nesreću da se u njihovim sredinama održe vanredni lokalni izbori.

Mirkovića je iz Bora u Zaječar dovela politika, ili interes. Iz Bora je otišao, inače je rođeni Boranin, jer su ga optuživali da zbog prebacivanja budžetskog novca na račun njegove produkcijske kuće “Beton” komunalna preduzeća ne primaju zarade. U Zaječaru je osnovao Timočku televiziju. Sada se ona finansira iz gradskog budžeta. I oprošteni su joj svi dugovi prema gradu. Pre toga je 2012 godine optužio, kao lider Pokreta radnika i seljaka, Boška Ničića za izbornu krađu. Uleteo je u izborni štab i doneo neke kese pune papirića. U jeku predizborne kampanje 2012, prešao je u SNS i našao se na bini uz pobedničkog predsedničkog kandidata mr Tomislava Nikolića. Do 2008 bio je član Srpske radikalne stranke. U mladosti je bio sekretar Saveza socijalističke omladine. Priča se da više nije član Glavnog odbora SNS-a. Čak i da je isključen iz stranke.

I sinoć je u Zaječaru održan protest. Preko 2000 građana ponovo je zatržilo smenu Saše Mirkovića i vanredne lokalne izbore.

Izvor: Opozicionar.com

Dodaj komentar