Politika

Zaječar – zabranjeni grad

foto: zajecar.info
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Šta je pre nedelju dana na ulice isteralo gotovo 2.000 Zaječaraca po najvećem kijametu? Da li je moguće da u 21 veku građani traže na uličnim protestima pravo da mogu ponovo da biraju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu? Pod parolom ,,Branim Zaječar – tražim izbore,, svaki dan, sve veći broj ljudi, svih generacija, mladih je svakako najviše, traže da ih opozicioni političari povedu u borbu za bukvalno oslobođenje Zaječara od estradne vlasti Saše Mirkovića i kompanije. Zaječarci tvrde da je on sve-predsednik Skupštine, gradonačelnik, Gradsko veće i direktor svih preostalih preduzeća. Velika većina građana spremna je da u neformalnom razgovoru stanje u svom gradu opiše kao katastrofu, ili nikada gore.

“To je danas Zaječar – zabranjeni grad u raljama bahatog estradnog menadžera dovedenog nasilno, na krilima navodne SNS-ove pobede, na vanrednim lokalnim izborima 2013.godine. Tada su ljudi sa strane, pa čak i sa Severa Kosova, bejzbol palicama i policijom zastrašivali sve moje pristalice koji su bilo šta javno rekli. Mediji su ćutali, Srbija je ćutala. Oni su se bahatili i na jedvite jade izvojevali navodnu pobedu od nekih 2,5 % razlike. Iza eksponiranog, i u svakodnevnom dežurstvu u Zaječaru, tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića izronio je prikriveni Saša Mirković. Izronio i počeo da vlada i hara metodama severnokorejanskih diktatora. Sistemom što si bezobrazniji i oholiji, to si viši u hijerarhiji njegove vlasti. I tako počinje da se urušava lokalna samouprava- gradonačelnik postoji samo formalno, Gradsko veće je povremeno fikus, a povremeno ikebana, a odbornici dizači ruku kojima su uši zapušene, oči zatvorene a jezik odsečen”, kaže Boško Ničić, predsednik pokreta “Živim za Krajinu”, bivši gradonačelnik Zaječara i jedan od lidera zaječarskih protesta.

Ničić je odbornik Skupštine grada Zaječara, na lokalnim izborima njegova lista osvojila je 36 odsto glasova građana. Ovaj izborni rezultat je, tvrdi Ničić, veoma brzo prepoljovljen na isti način kao i u drugim sredinama: ucenama, zastrašivanjem i potplaćivanjem prešli su u redove naprednjaka ili njihovih satelitskih stranaka poput SDPS.

U takvoj situaciji kada se zakoni ne poštuju, stradaju institucije. Skupština grada do sada je imala 81 sednicu, a čak 78 je održano po hitnom postupku. Postalo je normalno da se sednice Skupštine zakazuju najviše dva do tri sata pre početka zasedanja. Od materijala za sednice odbornici dobiju uglavnom samo dnevni red. Tako se usvaja i najvažnija politička odluka svakog grada, pa i države, budžet grada. Na isti način glasa se o kreditnom zaduženju Zaječara od nekoliko stotina miliona dinara, planovima detaljen regulacije, urbanističkim planovima, ali i o poskupljenju komunalnih usluga. Kuriozitet je sednica koja je održana tačno u ponoć, a poziv za nju odbornici su dobili u 20 sati iste večeri.

bosko-nicicAli, to znaju samo Zaječarci. Ostatak Srbije, ako je suditi po brojnim, skupo plaćenim bilbordiima po Beogradu, Zaječar ,,rajski grad,, poziva sve da dođu i posete Istok Srbije.

“ Postoje dva Zaječara. Jedan u realnosti u kome žive građani i svakodnevno se suočavaju sa haosom i bankrotom. I onaj drugi, Zaječar u medijima gde je sve šarena laža estradnog menadžera koji je uzurpirao sve funkcije i pogazio sve institucije” ističe Ničić i dodaje da je najbolja ilustracija za to predizborno obećanje naknade nezaposlenim trudnicama od 30 hiljada dinara.

Ranije su nezaposlene trudnice dobijale mesečno 15 hiljada dinara, ali predizborno obećanje ne samo da nije ispunjeno, već su trudnice ostale uskraćene i za deo naknada pre nove odluke o povećanju. Onda je Gradsko veće potpuno nezakonito “ukinulo” odluku o naknadi za nezaposlene porodilje, s obzirom na to da je tu odluku usvojila Skupština grada Zaječara.

Ništa bolje nisu prošli ni poljoprivrednici kojima je megalomanski obećano da će svako poljoprivredno gazdinstvo dobiti 10 hiljada evra. Danas više ne postoji Agencija za ruralni razvoj koja se bavila isključivo problemima poljoprivrede i preko koje su realizovani brojni programi i projekti.

Početkom prošle godine Skupština grada donosi odluku o besplatnom obdaništu za svu decu. Rezultat je da vaspitačice nisu od jula prošle godine primile platu, a da se jelovnik sastoji od kupusa i kobasica.

Kada biste pitali Zaječarce koliko ima komunalnih preduzeća, teško da bi mogli da vam odgovore. Besparica i činjenica da je račun grada od 750 dana naprednjačke vlasti u blokadi 394 dana uslovila je kolaps komunalnog sektora. Teško se da utvrditi koje javno preduzeće radi, koje je ugašeno, koje ga je zamenilo a već je na korak od gašenja. Neka su u stečaju, negde je otpočeo proces likvidacije. Najteže je utvrditi ko je direktor u kojoj firmi, mada ima sposobnih menadžera koji su direktori i u dve istovremeno. Čak i firme koje parktično ne postoje, jer nemaju ni radnike, niti se može zaključiti da je postojao opravdan razlog za njihovo osnivanje, imaju direktore. Bez posla i firme ostali su svi radnici JKP ,,Kraljevica,, jer su protestvovali tražeći plate. Ne postoji ni Ustanova za sport, Centar za kulturu, a zbog partijskog zapošljavanja preko noći su otvorena društva sa ograničenom odgovornošću koja preuzimaju imovinu i opremu grada, odnosno komunalnih i ostalih preduzeća. Poput Ustanove ,,Gitarijada”, CEKIT, dve firme za naplatu komunalnih usluga, fantomsko ,,Autosaobraćajno,, preduzeće.

“Javni prevoz je, takođe, u kolapsu. Raskinuti su ugovori sa firmama koje su dobile posao na legalnim tenderima, da bi se u posao prevoza po ubrzanim procedurama uvele druge, pogodnije. Ne nastavljaju se započeti kapitalni infrastrukturni projekti iz prethodnog perioda, većina tih radova se sabotira. S druge strane, gradska vlast kreće u gotovo sulude projekte, jer za njih ne postoji planska dokumentacija, niti se sprovode tenderske i zakonske procedure. Z ate projekte nisu obezbeđena ni sredstva. Ali, projekti imaju veliku medijsku i podršku Mirkovićeve ,,pokroviteljke”, kojoj je dodelio i titulu počasnog građanina Zaječara, ministarke saobraćaja i građevine Zorane Mihajlović, “ naglašava bivši gradonačelnik Zaječara.

Tako je nastao kružni točkić u centru grada, potpuno bespotrebno srušen je most na Crnom Timoku u naselju Kotlujevac čime je skoro 17 hiljada Zaječara bukvalno odsečeno od centra grada. Predsednik Skupštine grada, koji je alfa i omega u Zaječaru obećao je prošle nedelje da će novi most biti završen krajem juna. Rok je, inače, bio početak februara, a novca nema. Kad se završe radovi, stićiće i novac. Postavlja se pitanje kako je uopšte raspisan tender za izgradnju mosta, kada zakon propisuje da je nabavka raspiše tek kada su sredstva obezbeđena.

Otkaz su dobili i svi nepodobni novinari. Oni prave ulični tv program za svoje sugrađane. Upoznaju javnost sa korupcijom u gradskim preduzećima, sa strahovladom predsednika Skupštine grada čijoj su televiziji Best oprošteni svi dugovi za iznajmljen proctor u vlasništu grada. Poništena je i odluka o iseljenju ove medijske kuće zbog tih istih dugovanja.

Zaječar je grad u kome niko ne pita kako to je ,,ZA MEDIA,, d.o.o. , neformalni vlasnik je radnik RTS-a, čim je dobila novac iz gradskog budžeta povukla sa sajta Istraživanje o zloupotrebama u Gradskoj upravi Zaječara.

Za sve to vreme, odvija se ona medijska stvarnost Zaječara u kojoj Saša Mirković fiktivnim reklamnim ugovorima organizuje brojne festivale i nastupe estradnih zvezda i zvezdica, ali Zaječarci su umorni od proslava. Kažu po sistemu ,,hleba i igara,, možda se i može vladati, ali po sistemu “igre bez hleba” teško. A upravo se to dešava u Zaječaru evo već skoro dve godine naprednjačke vlasti. Ne veruju više ni pričama da je teška situacija u gradu posledica dugova prethodnih vlasti. Zato nekada uplašen narod, lagano diže glavu i protestvu ne hajući ni za prvobitne zabrane protesta. Na protestima sa njima su Pokret ,,Živim za Krajinu,, i DSS. Stižu i prve pretnje.

“ Na pretnje sam, naravno, posle 25 godina bavljenja politikom potpuno oguglao. Žalosno je što nas vapaj, sem retkih online medija, niko u Srbiji, a i van nje, ne čuje. Mislim da je Evropi, ali i ostalima, bitnije gušenje ljudskih i političkih prava i sloboda u Severnoj Koreji ili Džibutiju nego li u Srbiji i nekom otpisanom gradu na Istoku Srbije. A to će se vratiti, verujte mi, kao boomerang” zaključuje lider Pokreta “Živim za Krajinu”.

Zaječarci traže lokalne izbore. I traže da se Specijalno tužilastvo za organizovani kriminal pozabavi poslovima trenutne vlasti u Zaječaru. Neka proveri i prethodnu. Nemaju ništa protiv. Žele da žive kao sav normalan svet.

Vest preuzeta sa portala: opozicionar.com

Dodaj komentar