Društvo Izdvajamo

Zaječar: Sindikat „Nezavisnost“ podržava štrajk radnika Pošte, ali zahteva poštovanje zakona

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Radnici PTT-a u Zaječaru nisu stupili u štrajk poput kolega iz Regionalnog poštansko-logističkog centra (RPLC) iz Beograda, iako štrajk formalno podržavaju. Prema rečima predsednika Sindikata „Nezavisnost“, regije 4, Zorana Vučeljića iz Zaječara, pomenuti sindikat trenutno se bori za poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih u poštama Srbije.

11.000 radnika u Poštama širom Srbije prima prosečnu platu čak 15.000 dinara manju od republičkog proseka. Težak materijalni položaj zaposlenih, ali i nepostojanje socijalnog dijaloga primorali su radnike PTT-a Srbije da još 2017. godine započnu socijalnu, a ne političku borbu za dostojanstven život i rad. Međutim ni tokom 2018. godine njihovu molbu niko od nadležnih nije uslišio, a izostala je i podrška kolega iz većih radnih jedinica.

“ Poslednja dešavanja u Javnom preduzeću „Pošta Srbije“, kao posledica opravdanih zahteva zaposlenih za poboljšanje materijalnog položaja nastala su, pre svega, kao posledica nepostojanja socijalnog dijaloga.

Sindikat „Nezavisnost“ podržava opravdane zahteve zaposlednih za poboljšanje materijalnog položaja, ali i zahteve koji se odnose na povećanje zarada za zaposlene u svim organizacionim celinama.

Molimo članove Sindikata „Nezavisnost“, kao i sve zaposlene da zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazimo ,ne podležu raznim dezinformacijama, poluinformacijama i lažima, već da svoje snage usmere ka zajedničkom cilju, jer je jedinstvo zaposlenih najvažnije u ovakvim situacijama.

Smatramo da je krajnje vreme da se Vlada Republike Srbije, nakon više od godinu i po dana ignorisanja dešavanja u Pošti aktivno uključi u rešavanje nagomilanih problema“, istakao je Zoran Vučeljić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, regije 4 za portal „Zaječar online“.

On je istakao da je diskutabilno zašto njihove kolege iz Beograda danas traže povećanje zarada samo za jedan segment gde oni rade, odnosno za poslovodstvo i ljude u poštanskom centru.

“ Naše mišljenje je da bi bilo pošteno da se plate povećaju i šalterskim radnicima i poštarima, i radnicima na „Post express-u“, ali to je problem unutar našeg preduzeća koji ćemo rešavati u nekoj među-sindikalnoj saradnji“, navodi Vučeljić.

Podsećamo da je Sindikat “ Nezavisnost“ prošle godine pokrenuo štrajk sa istim ciljevima i strategijom, ali da svi sindikati zajedno i reprezentativni i nereprezentativni nisu uspeli u Srbiji da izvedu dovoljan broj radnika da podrže tu njihovu akciju, osim nekoliko radnih jedinica počev od Zaječara, Bora, Požarevca, Kraljeva i Subotice.

Dodaj komentar