Društvo

Zaječar: Raspisani konkursi za poljoprivrednike

FOTO: zajecaronline.com

Grad Zaječar 1. aprila 2019. raspisao je konkurse iz oblasti poljoprivrede. Za pomoć poljoprivrednicima na teritoriji grada Zaječara izdvojeno je ukupno 12 miliona dinara.

Raspisani su konkursi iz oblasti oblasti voćarstva, stočarstva i pčelarstva. Prvi konkrus se odnosi na prolećnu sadnju sadnica voća svih vrsta. Drugi konkurs predviđa nabavku mehanizacije za voćarstvo, a ovog puta pored standardne opreme, uključena je i nabavka žičane ograde za voćnjake i oprema za navodnjavanje. Treći konkurs je konkurs za dodelu podsticaja u oblasti stočarstva, a četvrti konkurs namenjen je za pčelarstvo.

„Na osnovu programa mera, koji je usvojen 3. marta na sednici zaječarskog parlamenta, raspisani su konkursi iz programa koji pokrivaju oblasti stočarstva, voćarstva i pčelarstva. Za nabavku sadnica voća svih voćnih vrsta, po prvom konkursu biće izdvojeno 2 miliona dinara, a konkurs traje do 15. maja. Drugi konkurs se odnosi na dodelu podsticaja za nabavku nove mehanizacije za voćarstvo. Novina po drugom konkursu je i nabavka žičane ograde za voćnjake i oprema za navodnjavanje sa malo proširenim spiskom investicija za koje se može aplicirati. Za nabavku mehanizacije predviđeno je 4 miliona dinara. Konkurs za nabavku opreme i mehanizacije traje do 31. jula 2019.“ rekla je Vesna Stanković, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Onda je dodala da je za nabavku mehanizacije izdvojeno više sredstva u ovoj godini nego u prošloj, jer je ove godine više poljoprivrednih proizvođača bilo zainteresovano za ovaj konkurs.

„Treći konkurs je konkurs za dodelu sredstava u oblasti stočarstva, za koji je predviđeno 4 800 000 dinara. Oni koji konkurišu za nabavku kvalitetnih grla, junica, mlečnih teladi, mlečnih rasa, kao i za nabavku jagnjadi i ovaca, koza, mogu da apliciraju i za nabavku muzilica. Novina je da u okviru sektora, poljoprivredni proizvođači mogu da apliciraju za više investicija. Ukoliko konkurišu za jednu meru, predviđeno je tačno svakim konkursom koji je limit. Intenzitet investicija kreće se od 60 do 70% od računa bez pdv-a ili do maksimuma. Za sektor  stočarstvo i za sektor voćarstvo, limit je 140 hiljada dinara.

Četvrti konkurs odnosi se na pčelarstvo, a po ovom konkursu izdvojeno je milion dinara. Za nabavku pčelinjih društva izdvojeno je 40 hiljada dinara, a ukoliko pčelari budu uzimali dve mere, i društva i opremu, mogu uzeti do 80 hiljada dinara“, poručila je Stanković.

FOTO: zajecaronline.com

Podsticajna sredstva mogu dobiti poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara, za investiciju na području grada Zaječara, moraju da budu registrovana domaćinstva u aktivnom statusu, moraju da podnesu uredno račun i svu potrebnu dokumentaciju koja stoji u spisku.

Svi zainteresovani mogu da dođu u Kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, a tamo će im biti pružena sva neophodna pomoć oko popunjavanja dokumentacije, navode u Gradskoj upravi Zaječar. U narednom periodu će biti raspisani konkursi za udruženja i za jesenju sadnju voća.

Sve informacije za konkurse nalaze se na sajtu grada Zaječara, kao i na oglasnoj tabli u Gradskoj upravi Zaječar.

 

Dodaj komentar