Politika

Zaječar – Grad zabrana

foto: n1info.com

Nakon zabrane održavanja skupova na glavnom gradskom trgu, otkaza glumcima koji su protiv vlasti pevali na protestu opozicije i zabrane da nastupaju čak i na humanitarnim koncertima u pozorištu, Zaječar neki zovu gradom zabrana.

Vlast međutim tvrdi da sve takve kvalifikacije podmetanja koja dolaze od bivše vlasti i onih koji ih podržavaju. Organizator humanitarnih koncerata tvrdi da su mu gradonačelnik i gradski većnik zadužen za informisanje rekli da glumac Vujadin Milošević ne može da nastupi.

„Na moje pitanje zašto, iz jednostavnog razloga jer je dobio otkaz i ne može da uđe u Pozorište“, kaže organizator koncerta Jovica Đokić.

Gradonačelnik o ovoj temi nije želeo da govori, a član gradskog veća optužbe demantuje. „Zvanične zabrane nije bilo. Ja smatram da to nije u skladu sa zakonom i Ustavom“, kaže član gradskog Veća Aleksandar Milivojević.

Milošević je na koncert, bez obzira na to da li je bilo ili ne formalne ili neformalne zabrane, ipak otišao – ali kao posetilac. Zabrane ga, kaže, više ne iznenađuju.

„Samo smo malo više dobili medijsku pažnju, inače se ovde svakodnevno dešava gomila otkaza i zabrana. Zaječar je jednostavno postao zabranjeni grad“, kaže Vujadin.

Takvim ga smatra i Vuksan Cerović, koji tuži grad i traži naknadu štete jer tvrdi da nakon serije tekstova o gradskoj vlasti više nije mogao da uđe u skupštinsku zgradu. „Pokazan mi je zalepljen papir na kome je pisalo: novinaru Vuksanu Ceroviću zabranjen ulaz u gradsku upravu“.

Dok u opštini kažu da Cerović nikada nije ni tražio prijem ili slao bilo kakav zahtev za izjavom niti se akreditovao, on optužuje vlast za represiju i kaže da su zbog mnogih odluka i postupaka Zaječarci zabrinuti.

„Sve je represija. Ne mogu da čuvaju posao i plate jer ih nemaju, ali čuvaju svoj strah“, kaže Cerović.

 

Izvor: N1 ( Gordana Bjeletić )

Dodaj komentar