fbpx
Društvo

Zaječar: Dizajnerske droge sve više uzimaju maha kod omladine

FOTO: zajecaronline.com

Prema izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala, dizajnerske droge su širom sveta u porastu.

Ova nova vrsta droga, predstavljena je u raznim oblicima i teško se prepoznaju. Omladina može da ih nabavi svuda, najčešće u današnje vreme preko društvenih mreža. Dizajnerske droge su jeftine smese sa psihofizičkim dejstvom, koje simuliraju tradicionalne droge.

Zaječar je četvrti u Srbiji po intervenciji policije u oblasti proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a o svemu ovom bilo je reči na predavanju “Nova iskušenja i izazovi u odrastanju”.

FOTO: zajecaronline.com

Zbog porasta broja konzumenata ovih smrtnih supstanci, dr Sanela Radisavljević nastavila je svoju seriju predavanja, koja su namenjena pre svega roditeljima i prosvetnim radnicima, kako bi na vreme prepoznali ovaj problem kod dece. Predavanje je održano u Zaječarskom uprvnom okrugu.

“Sintetičke dizajnerske droge sve više uzimaju maha kod omladine i ne ostavljaju mnogo prostora za pomoć mladim osobama. Nisu u igri samo sintetičke droge, već i razni lekovi za smirenje. Sve više dece uzima lekove, jer nisu svesni opasnosti bolesti zavisnosti.

Vremena su se promenila i obuhvatila i našu sredinu. Mi lekari moramo današnje društvo da upoznamo kako izgledaju nove supstance i zašto su one štetne. Moramo da prepoznamo i oblik i suštinu i način delovanja. To su droge koje se prave u kućnim uslovima, a informacije o njima dostupne su na internetu. S obzirom da je reč o drogama koje sadrže kombinaciju različitih supstanci, nama lekarima je teško da prepoznamo kod konzumenta šta je koristio i na taj način dolazimo u situaciju da se borimo za nečiji život”, istakla je dr Sanela Radisavljević, spec. urgentne medicine.

dr Sanela Radisavljević; FOTO: zajecaronline.com

Predavanje o dizajnerskim drogama realizuje Školska uprava grada Zaječara i Savet za zdravlje, u saradnji sa Centrom za socijalni rad iz Zaječara.

„Pre šest nedelja je već bila jedna tribina, nešto drugačija od ove. Predavanja su uglavnom vezana za rizike savremenog društva i rizike sa kojima se deca sreću. Ovo je pokušaj da mi kao profesionalci, i kao roditelji u deci na vreme prepoznamo problem. Prvo predavanje bilo je vezano za opasnosti koju našu decu vrebaju na internetu. Predavanje je realizovano u saradnji sa Fondacijom „Tijane Jurić“. Odziv na toj tribini bio je odličan, a efekti su bili još bolji. Imamo nameru da nastavimo i dalje sa ovakvim predavanjima”, poručila je Mirjana Radivojević, direktorka Centra za socijalni rad Zaječar.

Mirjana Radivojević, direktorka Centra za socijalni rad Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Uvodnu reč na predavanju dala je psiholog Ljiljana Tešanović iz zaječarske Tehničke škole, koja je istakla da omladina danas želi da postigne zadovoljstvo na neki “brži” način. Zbog toga mnogo dece posegne za konzumacijom lekova i dizajenerskih droga.

Predavanja pod nazivom „Nova iskušenja i izazovi u odrastanju“ biće nastavljena i dalje, kako i u gradu Zaječaru, tako i u okolnim mestima.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar