Društvo

Za podsticaj poljoprivrede iz gradske kase skoro 19 miliona dinara

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U 2019. godini iz budžeta grada za pomoć poljoprivrednicima sa područja Zaječara opredeljeno je 20 % više novca nego prošle godine, a i maksimalan iznos podsticaja po poljoprivredniku sa 100.000 dinara, ove godine povećan na 140.000 dinara.

Na 83. sednici Gradskog veča održanoj 26. februara većnici su dali saglasnost na Program mеra za sprovođеnjе poljoprivrеdnе politikе i politikе ruralnog razvoja za grad Zaječar, na osnovu kojeg je za razne podsticajne mere u ovoj godini izdvojeno 18.750.000 dinara.

Vesna Stanković, pomoćnica gradonačelnika za poljoprivredu istakla je da je grad ove godine uveo niz pozitivnih i podsticajnih mera, sve u cilju poboljšanja položaja poljoprivrednih proizvođača na teritoriji grada.

“ Prošle godine proizvođači su mogli da koriste sredstva samo po jednom konkursu.

Sada će moći da koriste mere po više konkursa u okviru sektora.

To praktično znači da u sektoru voćarstva mogu da kupe sadnice, a ukoliko taj iznos bude bio manji od 140.000 dinara, moći će da konkurišu do tog iznosa i za nešto od mehanizacije ili ogradu za voćnjake, koja je takođe jedna nova mera u odnosu na prošlu godinu“, naglasila je Stanković.

Subvencije za sadnice ove godine iznosiće 70% uloženog novca, a što se tiče stočarstva u najvećoj meri biće podstican razvoj mlečnog govedarstva.

“ Imamo mere za nabavku kvalitetnih grla junica do iznosa od 140.000 dinara.

Ta sredstva poljoprivredni proizvođači moći će da koriste i za kupovinu muzilica. Tu meru nismo imali prošle godine.

Tu je i mera za nabavku kvalitetnih grla ovaca i koza do iznosa od 100.000 dinara. Taj iznos u odnosu na prošlu godinu povećan je za 20%.

Dok je  za pčelare planiran iznos od 80.000 na nivou sektora, ili po 40.000 dinara pojedinačno“, navela je Stanković.

Ona je najavila i podsticajne mere za udruživanje poljoprivrednih proizvođača do 80.000 dinara,  podsticaj za promotivne aktivnosti od 1.000.000 dinara, mere za podsticaj proizvodnje vina i rakije.

Sve mere biće sprovedene preko javnih konkursa, a prioritete pri dobijanju sredstava i ove godine imaće oni koji do sada nisu koristili dosadašnje mere, kao i proizvođači sa prebivalištem na selu sa teritorije grada Zaječara, ali i nosioci gazdinstva koji su mlađi od 40 godina.

Stanković je napomenula da to ne znači da ljudi stariji od 40 godina neće moći da konkurišu i dobiju sredstva, već samo da će prioritet imati mlađe osobe.

Podsećamo, samo tokom prošle godine subvencije je dobilo oko 160 poljoprivrednih proizvođača. Ukupna opredeljena sredstva iznosila su 15.700.000 dinara, dok je od tog iznosa grad Zaječar učestvovao sa skoro 10 miliona.

Dodaj komentar