fbpx
Društvo

Za istočnu Srbiju proglašen crveni meteoalarm! Saobraćaj otežan -Zbog snega i leda autobusi idu samo do nekoliko sela

foto: jugosfera.eu

Zbog snega i ledene kiše saobraćaj u Zaječarskom regionu i celoj istočnoj Srbiji odvija se otežano.

Putevi prvog prioriteta su mokri, mestimicno pod snegom 1-3 cm, uz stvaranje leda na kolovozu zbog kiše koja se ledi pri tlu. Putevi drugog prioriteta su pod snegom 1-5 cm, dok su kolovozi na putevima trećeg prioriteta pod snegom do 10 cm.

Vidljivost je smanjena zbog magle preko prevoja Čestobrodice, Crnog vrha i Babinog zuba i to na 20-150 metara.
Povremenih, sitnih odrona ima duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najviše ih ima na Djerdapskoj magistrali, gde ima i ledenica u tunelima.

Autobuski saobraćaj se i ovog jutra odvija otežano. Autobusi Nikolić prevoza ni ovog jutra nisu stigli do Brusnika, Klenovca i Tabakovca već samo do „Metriške table“. Na relaciji do Marinovca saobraćaj se odvijao samo do Selačke reke, pa su za prevoz ovog 6. januara uskraćeni ostali meštani Vrbice, Zagradja i Vratarnice.
Autobus koji saobraća do Halova, Gradskova i Šipikova stigao je samo do farme, dok autobus koji saobraća do Trnavca nije stigao.
Meštani Planinice, Nikoličeva, Rgotine i Vražogrnca danas mogu da računaju na prevoz autobusima Nikolić prevoza.
Autobus koji saobraća do Gamzigrada i danas nije stigsao do ovog sela zbog leda na kolovozu na deonici puta izmedju Gamzigradske banje i Gazmigrada.

Podsetimo, autobusi u gradskom i prigradskom saobraćaju danas, 8. i 9. janura saobraćaju po subotnjem redu vožnje, dok sutra na Božić, 7. januara kao i 10. januara neće saobraćati. Od ponedeljka, 11. januara prevoz se nastavlja po uobičajenom režimu.

Prema rečima Milka Todorovića, pomoćnika gradonačelnika zaduženog za bezbodnost saobraćaja, zimska služba za održavanje puteva raspolaže dovoljnim količinama agregata, a sva raspoloživa mehanizacija je na terenu.
-Grad ima dovoljne količine rizle i soli. Kontinuirano se čiste putevi ka svim zaječarskim selima. Što se ulica u gradu tiće, trenutmo se čiste i posipaju ulice prvog i drugog prioriteta. Nakon ovih ulica, čistiće se i ulice trećeg prioriteta, kaže Todorović.

Todorović podseća da je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje i proglasio crveni meteoalarm za istočnu Srbiju zbog ledene kiše koja se očekuje i tokom dana.

Crveni meteoalarm je najveći stepen kojim meteorolozi upozoravaju na vrlo opasno vreme i pojave takvog inteziteta koje mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i budu opasne po bezbednost ljudi i životinja.
„Ledena kiša izaziva probleme u saobraćaju i snabdevanju stanovništva životnim namirnica, toplotnom i električnom energijom (moguća totalna blokada saobraćaja), moguće velike štete na prenosnim sistemima-dalekovodima, povrede pešaka, oštećenje stabala -štete na šumama, drveću u parkovima i indivudualnom drveću (lomljava grana). Usled taloženja i zaledjivanja moguće su štete i na sistemima na žičarama, TV tornjevima i drugim antenskim stubovima“, navodi se u saopštenju RHMZ.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar