fbpx
Društvo Izdvajamo

Vučić: Svim zaposlenima u mikro i malim preduzećima država će tri meseca platiti minimalac

Izvor fotografije: Tanjug/Zoran Žestić

Sa uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji zbog pojave korona virusa i srpska privreda našla se u vanrednim okolnostima i izazovom kakav nije doživela od Svetske ekonomske krize 2008. godine. Neophodne mere za suzbijanje širenja virusa, kao što su ograničenje kretanja građana, zatvaranje velikog broja privrednih subjekata u uslužnim i proizvodnim delatnostima, uzrokovali su pad tražnje i prekide u lancu snabdevanja sirovinama, povećane logističke troškove, problem izmirivanja zarada i drugih tekućih obaveza, što preti da ugrozi funkcionisanje privrede Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država za manje od 10 dana izaći sa predlogom mera za pomoć privatnom sektoru, koji se suočava sa najtežim posledicama zbog pandemije koronavirusa, prenosi N1.

„Donećemo dobre mere. Neće niko moći da pokrije nelikvidnost i nesolventnost iz prethodnog perioda ali će gubici biti mnogo manji od onoga što se sada očekuje“, izjavio je Vučić u Štark areni, gde je obišao ljude koji pakuju pakete za najstarije sugrađane koji ne mogu da izlaze zbog pandemije.

On je rekao da je javni sektor takođe ugrožen zbog pandemije koronavirusa, ali da je ipak u mnogo boljem položaju nego u nekim državama u okruženju, zbog čega će država da gleda da pomogne privatnom sektoru paketom pomoći vrednim više milijardi, kako bi uspeo da se održi i bude konkurentan.

U Srbiji ekonomiste i privrednike zabrinjava problem likvidnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima. Ova grupa privrednih subjekata je u 2017. godini generisala 33,6% bruto društvenog proizvoda i zapošljavala 873.000 radnika, prema izveštaju Ministarstva privrede iz 2018. godine, pa njihovi problemi znače i probleme za privredu i veliki broj građana.

Vlada Srbije je apelovala na privrednike da pokažu solidarnost, ali za sada nije poznato kako će izgledati mere koje bi trebalo da pomognu privredi, osim najave od 25. marta da će država izaći sa predlogom mera pomoći privatnom sektoru u roku do 10 dana.

Vučić: Svim zaposlenima u mikro i malim preduzećima država će tri meseca platiti minimalac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je država predvidela 700 miliona evra za pomoć mikro i malim preduzećima. Kako je rekao, država će za tri meseca svakom preduzetniku isplatiti minimalac za svakog zaposlenog, prenosi Insajder.

„Za tri meseca, makar i ne trajala kriza tri meseca oko korone, za tri meseca platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, svakom od njihovih zaposlenih, kompletan minimalac“ , rekao je Vučić.

Kako je istakao, frizer će tako za jednog radnika od države za tri meseca dobiti 750 evra, ali na te mere, prema rečima Vučića, mogu da računaju oni koji nisu otpustili 10 odsto radnika .

On je dodao da država razmišlja da svakom punoletnom građaninu Srbije izdvoji po 100 evra.

„To je ukupno oko 520 miliona evra. Jednokratno. Time pojačamo potrošnju“ , rekao je Vučić.

Vučić: Odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu

Aleksandar Vučić je rekao da će biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit.

“Dakle da plaćate od 1. januara, da nemate krizu likvidnosti”, rekao je on.

Dodao je da je važna mera za likdvidnost i platežnu moć srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, “naročiti garantni fond” gde će država delom učestvovati u kreditiranju privrede.

“Sećate se subvencionisanih kredita kojima smo počeli da izlazimo iz krize? Dve miijarde banke moraju da tresnu u sistem. Od toga mi preuzimamo odgovornost između 480 miliona i 600 miliona, dakle to od nas računajte oko 550 miliona, da se na tome dogovorimo sa bankama. To je već milijarda i 250 miliona od države direktno da se finansiraju mali, ” rekao je Vučić.

On je rekao da će kamatna stopa za takve kredite za privredu biti između 3,56 – 3,57 na dinarska sredstva, a država će tri godine biti garant.  Dodao je da je dogovor sa bankama pri kraju jer banke prihvataju kada država stane iza takvih kredita. Važno je, kako je rekao, da država sada „ubaci“ što više novca. Kako je rekao u privredu će biti „ubačeno“ pet milijardi.

“Dodatna sredstva u privredu će biti ubačena preko kredita Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto i grejs periodom od devet do 12 meseci” , rekao je Vučić.

Prvi put će, kako je dodao, biti uvedene kompanijske obveznice za velika i srednja preduzeća.

Mere države će olakšati i poslovanje medija, posebno u manjim print medijima,  jer će država praktično pokriti minimalne plate.

Nedostaju mere koje se odnose na ukidanje ili smanjenje poreskih obaveza

Ivan Radak, šef jedinice za odnose sa javnošću Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), objašnjava da su dosadašnje mere Vlade bile usmerene na ublažavanje trenutne ekonomske situacije i sprečavanje cvetanja sive ekonomije, kao i neopravdani rast cena osnovnih životnih namirnica i zaštitnih maski, prenosi Danas.

Međutim, Radak navodi da u NALED-u kao najveći problem privrede u ovim okolnostima vide plaćanje poreza i doprinosa za zaposlene, zatim akontativne uplate poreza na dobit, uplate PDV-a po fakturi, a ne po naplati, zatim porez na imovinu.

“Tako da nam i dalje nedostaje mera koja bi se odnosila na smanjenje ili ukidanje nekih od tih poreskih obaveza, uvođenje grejs perioda u plaćanja ili izmenu rokova ili reprograma u otplati“, zaključuje Radak.

Među merama NALED-a našao se i predlog da se privrednicima obezbede jeftini ili beskamatni krediti za likvidnost, kao i da se najosetljivijim sektorima pomogne u vidu jednokratne finansijske pomoći, kao i uspostavljanje fonda za finansijsku podršku lokalnim samoupravama čije su stanovništvo i privreda najviše pogodjeni posledicama pandemije.

Izvor: N1 / Insajder / Danas

 

Dodaj komentar