Vozovi na relaciji Zaječar – Niš neće saobraćati do leta 2020. godine

Preporuka:

U Zaječaru sunčano uz povremenu oblačnost

U Srbiji ujutro slab mraz, u nižim predelima, po kotlinama i dolinama reka niska oblačnost, ponegde i magla, koja...

Iz minusa u plus: Živa skače za 15 stepeni

Iako bi trebalo da smo duboko zagazili u pravo zimsko vreme, u narednom periodu ne samo da ne možemo...

Čašom vina do boljeg zdravlja

Istraživanja u cilju saznanja da li konzumiranje umerene doze vina na dnevnom nivou može poboljšati zdravlje sve su popularnija...
- Reklama -  

Nakon nekoliko iskliznuća cisterni sa amonijakom na relaciji Zaječar -Niš kod stanice Matejavac otpočela je rekonstrukcija pruge, a prema najavama nadležnih  putnički i teretni saobraćaj biće obustavljen do leta 2020. godine.

Na Železničkoj stanici u Zaječaru dobili smo potvrdnu informaciju da su svi polasci vozova prema Nišu, ali i Knjaževcu i Svrljigu od početka nedelje ukinuti, pa će do završetka rekonstrukcije pruge svi oni koji su vozom putovali do pomenutih gradova morati da pronađu alternativne metode.

Radovi bi trebalo da traju dve godine, ali iz „Infrastrukture železnice“ kažu da su sebi zadali rok da je završe ranije – do avgusta 2020. godine, jer će raditi na više mesta istovremeno.

Inače, pruga Niš-Zaječar, koja je izgrađena 1922. godine, nije remontovana skoro 60 godina.

Pruga je skoro tri decenije čekala na rekonstrukciju, jer nadležni tvrde da je pravilo da se to radi na 25 do 30 godina.

“ Rekonstrukcijom pruge Niš – Zaječar brzina vozova biće povećana na projektovani nivo do 90 kilometara na sat, a osovinsko opterećenje biće povećano sa sadašnjih 18 tona po osovini na 22,5 tona.

Moćiće da saobraćaju duže i teže železničke kompozicije“, navode u „Infrastrukturi železnice“.

Dok traju radovi saobraćaj na pruzi Niš – Zaječar biće blokiran, a teretni vozovi saobraćaće pravcem Niš – Mala Krsna – Požarevac – Majdanpek – Prahovo.

Rekonstrukcija će koštati oko 5.000.000.000 dinara, a plan je da se osim pruge urede i svi pružni prelazi i stanične zgrade.

“ Na ovoj pruzi postoje 52 mosta ukupne dužine 1,8 kilometara, 36 tunela duga 23,8 kilometara i 90 putnih prelaza. Pruga je karakteristična i po tome što je jedna od retkih u Evropi sa radijusima krivina od 240-250 metara, a ima ih preko 60.

U sklopu rekonstrukcije biće neophodno da se veliki deo ovih krivina preprojektuje, kako bi se radijusi krivina povećali na najmanje 300 metara“, navode u „Infrastrukturi železnice“.

Podsećamo, najavljena rekostrukcija pruge na relaciji  Zaječar – Niš počela je kod stanice Matejevac nakon trećeg iskliznuća teretnih vagona koja su se u januru i februaru dešavali na ovom delu pruga.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Savindan obeležen u zaječarskoj Gimnaziji

Povodom školske slave, Svetog Save u zaječarskoj Gimnaziji tradicionalno je priređena prigodna svečanost na kojoj su pored svečanog sečenja kolača dodeljene i nagrade najboljim...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: