fbpx
Društvo

Volonteri pomeraju granice – poziv za volontere u pograničnom regionu

Raspisuje se konkurs za volontere kako bi se ostvarili uslovi za bolju saradnju u pograničnom regionu i pravilnom reagovanju u vanrednim situacijama.

,,Timočki omladinski centar raspisuje poziv za 10 volonterskih centara u pograničniom regionu Srbije i Bugarske u okviru projekta Volonteri pomeraju granice u vanrednim situacijama. Ovaj projekat svojevrsni je nastavak projekta Volonteri pomeraju granice, koji je TOC realizovao u periodu od 2016. do 29018. godine, takođe u okviru ,,Interreg-IPA” programa prekogranične saradnje. Nakon tada osnovanih 10 volonterskih centara, ove godine osnovano je još 10, a svi koordinatori volonterskih centara prošli su obuke sprovođenja programa za volontiranje u vanrednim situacijama.

Cilj projekta je da se ostvare  uslovi za  za održivu saradnju u pograničnom regionu za povećanje učešća mladih u prevenciji, ali i pravilnom reagovanju u vanrednim situacijama kroz organizovano volontiranje u saradnji sa institucijama u pograničnom regionu.

Ideja je da volonterski centri ostvare međusobnu saradnju, ali prvenstveno i saradnju sa institucijama u ,,mirodobsko” vreme, kako bi prvenstveno radili na prevenciji vanrednih situacija uzrokovanih prirodnim nepogodama ili ljudskim faktorom, ali i kako bi mogli pravovremeno zajednički, organizovano da reaguju  kada do neke vanredne situacuije u pograničnom regionu dođe.

Na osnovu ranije raspisanog konkursa, pored ranije izabranih volonterskih centara u Knjaževcu, Nišu, Pirotu, Zaječaru i Leskovcu, ove godine je izabrano još 5 iz Aleksinca, Majdanpeka, Bora, Vladičinog Hana i Koršumlije.

Svi oni sada traže nove volontere koji će u narednom periodu proći obuke za volontiranje u vanrednim situacijama, imati priliku da budu učesnici na jednodnevnim razmenama  i zajedničkim akcijama u Srbiji i u Bugarskoj, i što je najbitnije, pomognu svojim lokalnim zajednicama ukoliko do neke vanredne situacije dođe.”

Za volontiranje se mogu prijaviti mladi ljudi od 15 do 30 godina starosti, iz navedinih okruga.

  • Zaječarski okrug (volonterski centri u Zaječaru – Omladina JAZAS-a Zaječar i Knjaževcu – Centar za kreativni razvoj),
  • Borski okrug (volonterski centri u Boru – Dom omladine Bor i Majdanpeku – Crveni Krst Majdanpke),
  • Nišavski okrug (volonterski centri iz Niša – Udruženje Proaktiv i Aleksinca – Crveni Krst Aleksinac),
  • Pirotski okrug (volonterski centar iz Pirota – Udruženje Pirgos),
  • Jablanički okrug (volonterski centra iz Leskovca – Udruženje Narodni parlament)
  • Toplički okrug (volonterski centar iz Kuršumlija – Udruženje Ad Fines Cultus tim) i
  • Pčinjski okrug (volonterski centar iz Vladičinog Hana – Crveni Krsta Vladičin Han)

Kao kriterijumi za odabir volontera jesu interesovanje, iskustvo i motivacija. Zainteresovani volonteri prijavni formular mogu pronaći na link i prijaviti se najkasnije do 16. jula 2021. do 23:59h.

Dodaj komentar