fbpx
Neke sjajne priče

Velikodušna napojnica promenila život jednom konabaru

Ovo je simpatična priča o tome kako je velikodušan gest promenio život jednom konobaru u gradu Vičita, u Kanzasu.

Naime, u Vičiti postoji jedan restoran, „Doo-Dah Diner”, u kome godinama radi izuzetno simpatičan, uvek nasmejan, ljubazan i predusretljiv konobar, koga stalni gosti izuzetno vole i cene. Njegovo ime je Brajan Mejksner i on je samohrani otac. Uvek je nasmejan i raspoložen da ugosti i najprobirljivije goste restorana. Između ostalog, tu je vredno radio, jer mu je bio potreban novac za zdravstveno osiguranje koje bi pokrilo troškove stomatologa. Prilično veliki novac, s obzirom na činjenicu da je imao velikih stomatoloških problema i da su mu bili potrebni pregledi stručnjaka, lečenje, proteza ili zubni implanti, dakle, potpuno novi osmeh.

Jednog dana, advokat iz Oklahome, Fred Bučer, seo je upravo u ovaj restoran da doručk. On je bio zadivljen pozitivnim stavom, vedrim duhom i, pre svega, širokim osmehom koji je, kako je kasnije rekao, izgledao veoma bolno za konobara koji ga je služio tog jutra. Fred je tog dana odlučio da ovom dragom čoveku promeni život! Pozvao je vlasnicu restorana i upitao da li bi imala nešto protiv kada bi ostavio njenom konobaru napojnicu u vrednosti zdravstvenog osiguranja, operacije, lečenja i ugradnje novih zuba. Objasnio je da je i sam imao problema sa zubima kada je bio mlad i da bi voleo da za ovog fantastičnog konobara učini dobro delo. Video je u njemu nešto posebno i želeo je da mu barem malo ulepša život. Vlasnica se složila, prvenstveno sa činjenicom da je ovaj konobar zaista fantastičan. Kada ga je zapošljavala, imao je sve kvalifikacije, ali se pribojavala da bi neko od gostiju mogao da se oseća neprijatno ili da daje primedbe na njegov fizički izgled, odnosno njegov problem sa zdravljem zuba. Već je razmišljala šta da odgovori u trenutku kada ju je pozvao Fred, ali, srećom, taj razgovor otišao je u potpuno drugom smeru.

Ubrzo nakon toga, započeo je Brajanov preobražaj. Proces lečenja upalnih procesa, popravljanje zuba i stavljanje zubne proteze trajao je nekoliko meseci. Iako je bilo preostalo još nekoliko meseci do ugradnje dentalnih implanata, on je bio presrećan, svim svojim prijateljima pokazivao je svoj novi osmeh i već se, kako je tada rekao, osećao kao potpuno nov čovek!

140815-drugovi

Fred je i sam imao problema sa zubima u mlađim godinama i znao je koliko nesigurnosti to izaziva u mladom čoveku, a kaže da ga je potpuno zasenila ljubaznost i prijatan osmeh čoveka čija su usta izgledala veoma bolno. To ga je navelo da Brajanu pokloni novi osmeh. Angažovao je svog zubara i platio sve troškove za Brajana.

Brajan je beskrajno zahvalan svom dobročinitelju. Bez njegovog saosećanja, ove transformacije ne bi bilo. Dirnut je činjenicom da mu je potpuni neznanac priuštio nešto što je celog života želeo, a nije mogao sebi da obezbedi. Dirnulo ga je što još uvek ima ljudi koji su tako brižni i, kada imaju novac, žele da pomognu drugima.

Dodaj komentar