fbpx
Društvo Izdvajamo

Velike padavine – velike glavobolje za stanovnike na Grljanskom putu

FOTO: zajecaronline.com

Padavine koje su ovih dana pogodile Zaječar, stanovnicima sa Grljanskog puta, kod Instituta za poljoprivredu, prave veliku glavobolju.

Atarski put koji su od svojih sredstava napravili, uništen je, a kuće i dvorišta ispunjeni su vodom. Kako navode meštani u ovom delu Zaječara, nadležni im nisu do sada izašli u susret.

Stanovnici Grljanskog puta suočavaju se sa dva problema. Prilikom velikih padavina imaju problem sa bujičnom vodom koja plavi njihova dvorišta, kuće i podrume. Takođe, ta voda slivajući se, uništila je atarski put koji vodi do njihovih kuca i vikendica. Oni navode da su veće količine vode počele da se slivaju, kada je kompanija „Delta Agrar“ nedavno tu napravila voćnjak.

Kompanija „Delta Agrar“, kod Fabrike vode napravila je voćnjake, a tom prilikom je uklonjena i šuma koja je tu postojala. Šuma je štitila od bujičnih voda da silaze. Sve to je prouzrokovalo i nastanak mulja koji pravi problem. Takođe, prilikom velikih padavina, izlivaju se septičke jame, jer kanalizacije u ovom delu grada još uvek ne postoji, ističe Marjan Krošlin, stanovnik sa Grljanskog puta.

„Ja sam ovde oko 40 godina, a kada su jače padavine onda se plave naša imanja. I sam put ka Nišu više puta je bio poplavljen. Kada vozila prođu, ona još više ubace vodu u dvorišta. U poslednje vreme, problem je i mulj, koji dolazi iz tih njiva. Tu je bilo i drveće koje je štitilo od bujičnih voda, a sada je to drveće posečeno. „Delta Agrar“ je posekla i povadila korenje, tako da sada više nema šta da drži taj mulj i on silazi dole. Naselje nema ni kanalizaciju, a zahtev je predat još odavno, kada smo se doselili osamdesetih godina. Zbog toga se septičke jame prepune i izlivaju. Obavestili smo sve nadležne: Mesnu zajednicu, Gradsku upravu, Komunalnu policiju, bili smo i u „Delti“ da uložimo prigovor. Svi traže da se nešto piše i da se uplate takse, a rešenja nema“, kaže Krošlin.

Atarski put koji je uništen, meštani su napravili i poravnili od svojih sredstava. Taj put koristi oko šezdesetak stanovnika. Međutim, od kada je uništen niko im od nadležnih ne izlazi u susret.

„Sami smo od svojih sredstava ovde uložili 70 kubika materijala. Sve smo bili poravnali i moglo je da se ide i pešaka po kiši. Međutim, nestručnim izvođenjem radova u „Deltinom“ voćnjaku, zatrpali su kanal koji je nekada odvodio vodu i sada dolazi do ovih poplava. Put je sada potpuno neprohodan. Prošli put smo ga jedva obnovili da možemo nekako da se krećemo. Niko se od nadležnih nije odazvao. Iz „Delte“ su nam ponudili da mi to sami rešimo, a ovo je posao koji može za sat vremena da se reši mašinama“, rekao je Dejan Pajkić, stanovnik sa Grljanskog puta.

Prema rečima stanovnika ovog dela Grljanskog puta, oni su se obratili gradskom većniku Dragoslavu Đorđeviću, koji je već upoznat sa situacijom. Međutim, on im je ponudio samo da se nasipa rizla, iako prvo taj atarski put treba da se očisti. Kada su ga ponovo pozvali da izađe na teren i da vidi u kakvom je stanju put, Đorđević je rekao da je reč o kolskom putu i da nema vremena time da se bavi.

Trenutno se rešenja za ove probleme na naziru, a meštani su u stalnom strahu od novih padavina.

Dodaj komentar