Zabava

Večita borba studenata i profesora

prepisivanje

Nevladina organizacija “Euro smart“, koja se bavi praćenjem rada visoko obrazovnih ustanova, za prethodnu školsku godinu objavila je podatak da u proseku u jednom ispitnom roku između šest i osam hiljada studenata polaže ispit uz pomoć bubice, a da se taj broj u nekim rokovima poveća i do 10,000.

Studenti koji jednom osete čari polaganja ispita preko bubice teško se posle vraćaju tradicionalnom načinu polaganja ispita. Ovim nedozvoljenim načinom polaganja ispita za mnogo manje vremena postignu mnogo bolje rezultate nego njihove poštene kolege.

Zanimljiva je i činjenica da isti ljudi koji studentima prodaju ili iznajmljuju bubice u ispitnom roku, fakultetima prodaju antipodove, odnosno sredstva za ometanje rada bubica. Tako imaju dvostruki interes u interaktivnoj borbi između studenata i profesora.

prepisivanje

Prodaja uređaja za varanje na ispitima po našim zakonima nije kažnjiva, što je dovelo do preplavljenosti tržišta ponudama bubica, studenti su u mogućnosti da za 1,000 dinara iznajme bubice i dobiju ocenu u zavisnosti od njihovih apetita. Znanje više ne igra nikakvu ulogu.

Jedina posledica sa kojom studenti mogu da se suoče je privremena zabrana polaganja ispita koja se najčešće odnosi na nekoliko ispitnih rokova, ali to je izuzetno redak slučaj. Najčešće se studentima progleda kroz prste, tako da ne postoje sankcije ni od strane Univerziteta ni od strane države, i to je rizik sa kojim studenti mogu da žive. I sve je više onih koji će pokušati da sa malo truda postignu dobre rezultate.

Jedini način da se fakulteti zaštite od ovakvog načina polaganja ispita je da fakulteti  ulažu u sisteme zaštite kako bi obezbedili regularnost prilikom polaganja ispita i sačuvali kredibilitet svojih ustanova, ali vrlo mali broj fakulteta je bio spreman da se upusti u tu investiciju.

Vremenom je tehnika toliko uznapredovala da su bubice tehnički sve savršenije i danas mnogi mogu da priušte sebi bežičnu kamericu, mikrofon i bubicu, naročito ako podele troškove.

Ostaje da se vidi da li će, i kakve mere preduzeti država u cilju sprečavanja ove pojave koja šteti ugledu naših fakulteta, ali i samih studenata, jer očigledno je da fakulteti ne mogu sami da se izbore sa ovim problemom.

Dodaj komentar