Društvo

Vatrogasno takmičenje za učenike osnovnih škola biće održano u četvrtak, 2. juna

Vatrogasno takmičenje za učenike osnovnih škola biće održano u četvrtak, 2. juna, na gradskom stadionu u Zaječaru.

Cilj vatrogasnog takmičenja za učenike osnovnih škola je popularizacija vatrogastva, širenje svesti kod učenika iz oblasti zaštite od požara, tehničko – tehnološko vaspitanje i obrazovanje, praktične primene tih znanja u svakodnevnom životu, kao i osposobljavanje u rukovanju mobilnom oprepom za gašenje požara i gašenje priručnim sredstvima.

Prema rečima Milana Milanovića, člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaječar, predstojeće vatrogasno takmičenje biće održano po prvi put u Timočkoj krajini.

„Dobrovoljno vatrogasno društvo u Zaječaru postoji od 1926. godine. Radi se o stručnoj i humanitarnoj organizaciji koja se bavi promocijom dobrovoljnog vatrogastva, edukacijom gradjana ali i dece Naime, izmenama i dopunama Zakona o zaštiti požara, od marta meseca prošle godine, decidirano stoji da su sve školske i predškolske ustanove dužne, da u okviru svog nastavnog programa, utvrde i sprovode program edukacije o zaštiti požara, te smo mi decu prepoznali kao najbolju kategoriju“, rekao je u emisiji “Da vas čujemo” na Magnum radiju, Milan Milanović i naglasio da je interesovanje dece za vatrogasno takmičenje veliko.

“Interesovanje dece je izuzetno veliko. Za učešće u takmičenju prijavile su se gradske i seoske osnovne škole. Prijavljeno je 36 ekipa. Svaka ekipa broji devet takmičara, plus jedan rezervni takmičar. Oni će biti podeljeni u dve kategorije, podmladak, uzrasta od 6 do 11 godina, i juniori, uzrasta od 12 do 16 godina i svaka kategorija imaće mušku i žensku ekipu. Takodje, imaćemo i tri ekipe iz Boljevca, pa možemo reći da će ovo takmičenje imati okružni karkter”.

Pripreme ekipa za takmičenje počele su aprila meseca, treninzima na poligonu u bivšoj fabrici „Kristal Zaječar“.

“Obuka traje više od mesec dana. Počeli smo sa treninzima na poligonu u bivšoj fabrici „Kristal Zaječar“. Poslednje dve nedelje obuku vršimo na stadionu na Kraljevici, kako bi deca osetila teren i kako bi se što bolje pripremila za predstojeće takmičenje”, objašnjava Dalibor Djordjević, jedan od članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaječar.

Programom je predviđeno okupljanje takmičara i vatrogasnih sudija na gradskom trgu u 9 sati, kao i svečani defile učesnika kroz grad do stadiona predvođen vatrogasnim orkestrom iz Kraljeva.

Za pobednike takmičenja obezbeđene su prigodne nagrade, a za učenike koji se ne takmiče raspisan je konkurs za najbolji literalni i likovni rad na temu zaštita od požara.

Na dan takmičenja, u zaječarskom pozorištu od 17 sati, biće odigrana i pozorišna predstava za decu, edukativnog karaktera, na temu zaštita od požara u zaječarskom pozorištu.

Prema rečima organizatora, pobedničke ekipe kvalifikuju se za državno prvenstvo, koje će se održati na Zlatiboru od 8. do 10. jula, a pobednici na državnom takmičenju dalje se kvalifikuju za evropsko takmičenje koje će biti održano sledeće godine u Lincu, u Austriji.

Plan Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaječar je organizacija vatrogasnog takmičenja na državnom nivou.

“Zaječar je izuzetno lep i interesantan grad sa veoma bogatom turističkom ponudom, što je jako bitno prilikom kandidovanja za državno takmičenje. Uslov za kandidovanje je održavanje jednog opštinskog, odnosno okružnog takmičenja, kao i to da imamo obučene sudije i instruktore. Mi ćemo potruditi, jer bi u tom slučaju Zaječar ugostio preko hiljadu dece, učenika osnovnih škola, iz cele Srbije. To bi bilo jako lepo i za grad kao i za naše društvo”, dodaje Milan Milanović, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaječar.

Svojim donacijama organizaciju vatrogasnog takmičenja pomogli su Fakultet za menadžment Zaječar, Femina, Mihajlovic, Ogrev Stamenkovic, Termokonvoj, Irish Pub, Videnovic, Telkabl, Hidromreža, knjižara Milenijum, Regionalna privredna komora Zaječar, Sindikat nezavisnosti rudnika Lubnica, Tehnomedija, Žitopromet kao i zaječarski Omladinski centar.

Izvor i foto: radiomagnum.rs

Dodaj komentar