fbpx

Usvojen završni račun za 2018. godinu: Zaječar u dugovima iz prethodnog perioda

Preporuka:

Počela isplata novčane naknade nezaposlenima

Redovna novčana naknada nezaposlenim licima za oktobar mesec ove godine, počela je danas, 21. novembra. Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava...

Zaječarska biblioteka snižava cenu godišnjeg upisa

Povodom Svetskog dana deteta, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru snižava cenu godišnjeg upisa na 200 dinara. Povodom Svetskog dana...

Hotel Stara planina ponuđen u zakup

Javno preduzeće "Stara planina" ponudilo je u zakup Hotel Stara planina koji ima više od 24,5 hiljada kvadratnih metara....
- Reklama -

U 2018. godini Grad Zaječar je poslovao u suficitu izjavila je na sednici Skupštine grada Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za finansije. Prema njenim rečima razlika između ukupnih prihoda i ukupnih izdataka je 83.176.000 dinara i ta sredstva se nalaze na konsolidovanom računu grada Zaječara. Međutim, lider pokreta „Pobeda za naš grad“ dr Nenad Ristović, podseća da se i pored toga Zaječar, zbog nagomilanih dugovanja iz prethodnih godina, nalazi u stanju bankrota, sa dugom od oko 1,5 milijardi dinara.

U 2018. godini Zaječar je ostvario tekuća primanja i prihode, sa prenetim sredstvima u iznosu od 1.899.051.000 dinara, dok su izvršeni tekući rashodi i izdaci u iznosu od 1.815.875.000 dinara, navela je načelnica Odeljenja za finansije Valentina Đuričić. Ona je navela da je grad najviše prihodovao od poreza na zarade i poreza na imovinu, a najveće rashode imao za zaposlene i kupovinu rtoba i usluga.

“ Od poreza na zarade u budžet grada u 2018. godini slilo se oko 533 miliona dinara, od poreza na imovinu oko 209 miliona, dok smo od raznih transfera dobili oko 640 miliona dinara. Podsećam tu spada namenski transfer dobijen decembra 2018. godine od strane Vlade Republike Srbije u iznosu od oko 270 miliona dinara“, istakla je Đuričić.

Što se tekućih rashoda tiče, prema rečima načelnice za finansije oko 24% rashoda otišlo je na zarade zaposlenih u javnom sektoru, oko 34% na nabavku roba i usluga, oko 15% za obrazovanje, oko 33,5 miliona dinara za socijalno ugrožene i oko 53,5 miliona na otplatu glavnice duga za 2 kredita koje grad Zaječar ima.

Na nabavku mašine i opreme prema njenim rečima u 2018. godini utrošeno je oko 99 miliona dinara i za taj novac, podsetila je Đuričić, nabavljeno je 5 novih automobila za potrebe Graske uprave, 4 nova kamiona smećara, i oko 22 miliona dinara od pomenutog novca dato je za nabavku multifunkcionalnih mašina za obeležavanje puteva i čišćenje ulica i snega.

Lider pokreta „Pobeda za naš grad“ dr Nenad Ristović istakao je da je realnost finansijske situacije Zaječara mnogo drugačija.

“ Ukoliko saberemo prihode od poreza na plate, imovinu i transfere koje smo u 2018. godini dobili kao pomoć od strane Republike, naša realnost je oko 1.340.000.000 dinara. Ako od te cifre oduzmemo preneta sredstva iz 2017. godine u iznosu od 170 miliona i pomoć koju smo dobili od vlade Srbije od oko 240 miliona, kao i ostale transfere ispada da smo oko 40-50% ukupnog budžeta zapravo dobili.

To nikako ne znači da smo odlično poslovali, pogotovo ako se u obzir uzme da smo i dalje u bankrotu zbog dugovanja iz prethodnog perioda i da dug iznosi oko 1,5 milijardi dinara“, kaže Ristović.

On je podsetio da je iz gradskog budžeta najveća količina novca izvlačena za izradu projektne dokumetacije, za projekte koji nikada neće biti urađeni.

“ Već dugi niz godina priča se o zameni vodovodne mreže po gradu i od toga nema ništa. Da ne pominjem natkrivanje pijace, halu sireva i ostale stvari.

Milione smo dali za kamione smećare koje građani Zaječara nisu ni videli, a ni mašina za obeležavanja puteva evo krajem juna još nije izašla na ulice.

Pritom i mišljenje revizorske institucije je da i ove, kao i 2017. godine nisu dobro odrađeni operativni rizici“, kaže Ristović.

Inače, reviziju završnog računa grada Zaječara za 2018. godinu umesto državnih organa, ove godine radio je Institut za javne finansije i računovodstvo iz Niša.


Ničić: Trenutni dug Zaječara je ispod 800 miliona dinara

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je gostujući 22. juna na televiziji „Pink“ izjavio je da je po dolasku na vlast 2017. godine zatekao dug u gradskoj kasi od oko 2,5 milijarde dinara . Ako se uzme u obzir da je realan budžet grada, prema Ničićevim rečima, 1,5 milijarda dinara grad je bio u totalnom bankrotu.

printscreen

Ničić je gostujući u jutarnjem programu televizije „Pink“ potvrdio da je trenutni dug grada Zaječara nešto ispod 800 miliona dinara, ali da grad funkcioniše normalno i više nije u blokadi.

“ Dug od 2,5 milijarde dinara sveli smo na nešto ispod 800.000.000 dinara, krediti se isplaćuju na vreme. Činjenica je da nismo puno uložili u investicije, ali se radi na tome“, rekao je Ničić.

Ničić je naglasio da još uvek nije zadovoljan postignutim rezultatima, ali je podsetio da je puno toga urađeno i da sada nema problema u funkcionisanju javnih preduzeća u gradu, kao i da svi zaposleni plate primaju 10. i 25. u mesecu.

2 KOMENTARA

  1. Jadan je ovaj naš grad , kada kasu drži braćevački boranin , a o budžetu priča lekar-valjevac-lažni opozicionar . Zaječarci , imali vas ???

  2. a boško..ko je napravio taj dug?? pa sve je otišlo u k…c kada si ti prvi put došao ovde ,na žalost.od tebe je i počeo sunovrat ovog grada. i ti si našao da laes ovaj narod. treba da te je sramota.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Humanitarni koncert u Terazzi

Zaječarski srednjoškolci organizovaće humanitarni koncert za druga kome je izgorelo imanje. Učenici Gimnazije u Zaječaru, Mihailo Petrović i Milica Anđelić,...

U Zaječaru zasedali Gradski većnici

U Zaječaru je održana sednica Gradskog veća. Većnici su jednoglasno usvojili sve tačke dnevnog reda. Danas je održana sednica Gradskog veća u Zaječaru. Članovi su...

Dragiša Simonović i dalje na čelu zaječarskog Sportskog saveza

Na izbornoj sednici Skupštine Sportskog saveza Grada Zaječara, jednoglasno je izabran novi-stari predsednik, kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Pored izbora predsednika Dragiše Simonovića...

Mahala bounce u Omladinskom centru

Druga po redu igranka bass muzike Mahala bounce biće održana u Omladinskom centru u Zaječaru. Pored domaćih snaga(Fokus, Deterdžentlmen, Kick Kong), ovoga puta nastupiće i...

U subotu drugi deo penzija za oktobar

Penzioneri će drugi deo penzija za mesec oktobar dobiti u subotu 23. novembra. Isplata durgog dela oktobarskih penzija preko tekućih računa korisnika počeće u subotu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: