fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Politika Vesti

Ušteda energije ili ispumpavanje para građana Zaječara?(VIDEO)

Najveću prašinu na 42. sednici Skupštine grada Zaječara podigla tačka o Odluci dodele javno privatnog partnerstva za poslove zamene javne rasvete na teritoriji grada Zaječara. Gradska vlast poručuje da je u pitanju ušteda, dok odbornici opozicije sumnjaju na “pljačku”.

Najviše sumnje u pomenutu odluku izrazio je odbornik opozicije Miloš Stojadinović:

Ono što je loše u celoj ovoj situaciji, što ste vi objedinjavanjem ove rasprave pokušali da zamaskirate da odbornici komentarišu o budžetu grada Zaječara, pokušali da zamaskirate  jednu pljačku koja se u ovom trenutku odvija u skupštini, ako odbornici usvoje ovu odluku, a pljačka se zove odluka o izboru privatnog partnera o dodeli ugovora o javno  privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnom osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Zaječara. Šta se dešava ovde? Znači imate firmu koja je dobila tender za javnu rasvetu, odnosno za zamenu javne rasvete koja se zove „Smart energy investment“, kft Budimpešta. Znači imate firmu koja je usko povezana sa Mađarskim predsednikom odnosno premijerom Viktorom Orbanom i ovde se radi o međunarodnom kriminalu, a taj kriminal se odvija tako što vlasnici ove firme su Jožef Salaj i Ištvan Galo koji je takođe bio povezan sa firmom light koja je zajedno sa firmama „Kip lajt“, verovatno građanima Zaječara poznato ime, firmom „Esko Elios“ i firmom „Resalta“ čiji je vlasnik Mark Krendal, inače bivši poslodavac premijerke Ane Brnabić, uradila ovakve poslove, javne rasvete, poslove kićenja radila u 22 od 24 grada do 2018. godine. Iste 2018. godine pojavljuje se firma „Smart energy investment“ koja je dobila tender u gradu Zaječaru”

FOTO: zajecaronline.com

On je naglasio da se tenderi pišu po nalogu ponuđača, te da uslovi u istim postavljeni tako da niko drugi ne može da dobije pomenuti posao.

“Ono što je najgore je da se cela ova stvar pominje kao ušteda električne energije. Postoje gradovi u Srbiji koji su se odlučili da ne krenu u javno – privatno partnerstvo, nego da probaju da ovaj posao odrade sami. U tim gradovima se desilo da je posao ovakve vrednosti koštao desetostruko manje. Imate grad u Srbiji koji je uzeo kredit od evropske banke za obnovu i razvoj i imao 20 % učešća za ove radove koji je trebalo da da i njemu je ceo ovaj kredit izašao na 480 hiljada evra za menjanje 6 hiljada i 200 sijaličnih mesta. Zaječar ovim tenderom menja 9399 sijaličnih mesta. Građani Zaječara že ovaj posao platiti preko 8 miliona evra.“ – dodoao je Stojadinović

Istakao je i da će građani Zaječara ovim ugovorom  umesto realnih 60-75 evra po sijaličnom mestu platiti preko 800 evra po sijalici. Na kraju je i dodao:

Građani Zaječara, ovo čemu danas prisustvujemo je klasična pljačka, klasično izvlačenje para iz budžeta grada Zaječara koje se radi na teritoriji cele Republike Srbije i koja sprovodi Srpska napredna stranka“

Ceo nastup odbornika Stojadinovića možete pogledati na videu ispod. Dok je najavljeno da ćemo više detalja saznati na KZN zakazanoj za ponedeljak 16:30 časova.

4 komentara

  • Evo zbog čega su borski okupatori uništili jednu od najstarijih gradskih radio stanica u Srbij, lokalnu televiziju i lokalnu novinsku ustanovu. Uz pomoć SPS-a ( Mića Megatrend ),aktuelna vlast je gradjane Zaječara onemogućila da čuju i vide ovu BRUKU. Pa ovo je sprdnja od skupštine. Pitam se gde će da se dene ” komandantov ” advokat Stefan Zankov. Sirotan na shvata da će njegov šef hrabro da pobegne a da on i ostali saučesnici ostaju ovde , sa nama. Ovakva nedela prema Zaječaru i zaječarcima ne zastarevaju.
    Stojadinoviću ne napuštaj više lokalni parlament.

  • Kako da oteramo ovog? On je već bio ,, sa one strane roštilja”. Možda će o5. Ima li sposobnih zaječaraca koji vole ovaj grad?

  • Nažalost u ovoj jadnoj i bednoj KVAZI državici ima više policie i vojske no radno sposobnog stanovništva koje je ili pomrlo ili otišlo van, sada se radi na pojačanju policije knezima pošto su kineske robijaše odavno navukli u Boru da rade u rudniku . Na mala vrata ušlo nam je ROBOVLASNIŠTVO a pokušava se proširiti na svim nivoima . Srbi u Srbiji ubrzo će postati prošlost a ovde će biti jedna od ŽUTIH provincija kako nedavno reče Toma DIPLOMA .

Dodaj komentar