Društvo

Upravni odbor Telefonike: ZATVARAMO FABRIKU KABLOVA ZAJEČAR!

fabrika kablova zajecar

Poljski koncern “Telefonika” ugasiće proizvodnju u ovdašnjoj Fabrici kablova (FKZ). Tako će, zbog dodatne, retrokatvivno obračunate, ekološke takse od 74 miliona dinara, obračunate za period od 2010. do 2013, čak 400 radnika ostati bez posla, a srpska privreda izgubiti investitora koji je u modernizaciju Fabrike kablova Zaječar uložio 20 miliona evra!

Po rečima Slobodana Trandafilovića, komercijalnog direktora Fabrike kablova “Zaječar”, takvu odluku doneo je Upravni odbor “Telefonike” – koja posluje u više od 15 zemalja i ima godišnji promet od 1,25 milijardi evra – a jedini spas je da se iznos na ime ekološke takse svede u realne okvire. Da bi se prevazišla više nego neprijatna situacija, Aleksandar Hećki, ambasador Poljske u Srbiji, zatražio je hitan sastanak sa srpskim premijerom, Aleksandrom Vučićem…

– Od 2010. do 2013. Zaječaru smo platili 9,5 miliona dinara za ekološku taksu, a samo lane taj trošak je iznosio 10,5 miliona, iako firme naše veličine u Srbiji za te namene izdvajaju ne više od dva i po miliona dinara… Smatramo da je problem nastao kada je Gradska uprava retroaktivno obavila novu procenu i obračun, po kojima smo im za pomenute tri godine dužni dodatnih 74 miliona dinara. Na takvu odluku uložili smo žalbu i u toku je sudski spor – objašnjava Trandafilović i dodaje da je sa računa FKZ do sada skinuto 38 miliona dinara, pa je UO “Telefonike” doneo odluku o gašenju fabrike koja je lane imala promet od 60 miliona evra.

Izvor: Večernje Novosti

Dodaj komentar