Društvo

„UMRO JE DRUG TITO“: Preminuo spiker Miodrag Zdravković, rodom iz Rgotine, koji je Jugoslovenima saopštio najtužniju vest

rts.rs/screenshoot

Jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih spikera Miodrag Zdravković preminuo je juče u 90. godini, prenosi „Blic“.

Miodrag Zdravković je rođen 1927. u selu Rgotini. Završio je gimnaziju u Zaječaru, studirao u Beogradu.

Prvi spikerski koraci bili su u „Filmskim novostima“, a posle jake konkurencije na audiciji, primljen je u Radio Beograd 1954. godine. Na Televiziju je prešao 1960. godine i odmah se izdvojio svojom pojavom i umećem saopštavanja.

Dostojanstveno, odmereno, svojom ozbiljnošću potvrđivao je vest koju čita, pa je tako i postao „spiker za važne vesti“. Čitao je prve vesti o atentatu na Džona Kenedija. Tokom tragičnih događaja u Čehoslovačkoj, avgusta 1968. godine proveo je puna tri sata u studiju saopštavajući neprekidno pristigle vesti slično se ponovilo i tokom Konferencije nesvrstanih u Kairu.

Nesumnjivo najneugodniju dužnost u okviru svog radnog mesta i u svojoj sveukupnoj blistavoj spikerskoj karijeri, imao je u nedelju, 4. maja 1980, kada je, posle, kratkog i neuobičajnog, prekida programa, saopštio naciji vest o smrti Josipa Broza Tita.

izvor: blic.rs

Dodaj komentar