Hronika

Uhapšeno sedam osoba, jer su oštetili budžet za više od 32 miliona dinara

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Odsekom poreske policije Zaječar, uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.

Osumnjičeni su oštetili budžet Republike Srbije za više od 32 miliona dinara, prenosi mup.gov.rs.

Uhapšeni su D.D. (1973.), odgovorno lice „Vega frut“ iz Knjaževca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela pranje novca, poreska utaja, neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreskih kredita, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

Takođe, uhapšeni su S.P. (1964.), radnica preduzeća „Vega frut“, i S.N. (1967.), odgovorno lice „Džervin“ iz Novog Sada – ogranak u Knjaževcu i ujedno vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, koji se terete da su izvršili krivična dela pranje novca, poresku utaju i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreskih kredita.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su N.M. (1963.), faktički odgovorno lice „Vega frut“, i B.S. (1965.), odgovorno lice firme „Frigo flora trans“ iz Knjaževca, dok se D.B (1957.) i D.J. (1972.), vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, terete za pranje novca i poresku utaju.

Sumnja se da je S.N. kao odgovorno lice preduzeća „Džervin“, u periodu od januara 2016. do kraja 2018. godine vršio uplatu novčanih sredstava na tekući račun „Vega fruta“.Kako se sumnja, D.D. je potom zajedno sa S.P. po osnovu fiktivnih računa na ime raznih usluga izvršio prenos novčanih sredstava na račun „Frigo flora trans“ i po osnovu fiktivnog otkupa poljoprivrednih proizvoda uplatu novčanih sredstava na tekuće račune poljoprivrednih gazdinstava D. B i D.J. koji su uplaćene iznose u gotovini podizali sa svojih tekućih računa i predavali D.D., N.M. i S.N.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Dodaj komentar