Društvo

U Zaječaru počinje izgradnja Turskog toka i naselja za smeštaj ruskih radnika na Kraljevici

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Površina od 7 hektara građevinskog zemljišta na prostoru zaječarske Kraljevice biće data u zakup uz nadoknadu kompaniji „Infrastructure Development and Construction“ DOO Novi Beograd na određeno vreme kako bi na pomenutomprostoru bilo izgrađeno privremeno naselje za potrbe gradnje Turskog toka.

Odbornici grada Zaječara na 22. skupštinskom zasedanju dali su saglasnost da pomenuti Ugovor o zakupu gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sklopi sa gore pomenutim zakupcem i da zaključi ugovora, sa ovom kompanijom.

Na nedavno održanoj 79. sednici Gradskog veća gradonačelnik Zaječara Boško Ničić obrazložio je da je sređivanje oko 7 hektara zemljišta za grad velika stvar, jer će kasnije po odlasku Rusa na području ovog naselja za dve godine biti izgrađena atletska staza.

„Kada oni napuste ovo naselje, mi ćemo moći tu da započnemo sa izgradnjom onoga što je predviđeno za dve godine, a to je atletska staza.

Ovaj novi fudbalski stadion koji se gradi, neće imati atletsku stazu, a mi smo je obećali našoj deci.

Paralelno sa izgradnjom ovog naselja i izgradnjom Turskog toka, radiće se, verovatno od jeseni, i na objektu stadiona. Deo tog prostora je skoro sređen, i ostala nam je još karting staza na mestu sadašnjeg vašarišta, ali za to još nismo našli partnera.

Do tada će se vašar održavati tu gde je i do sada, a kasnije ćemo ga preseliti iza poligona za obuku vozača“, rekao je gradonačelnik.

Ničić je protekle nedelje istakao i da je otpočelo testiranje prvih 20 radnika iz Zaječara koji će raditi na obezbeđenju naselja za stanovanje preko 2000 ruskih radnika koje se gradi.

„Oni će raditi preko kompanije „Gem“ koja je angažovana za obezbeđenje naselja i kampa u naredne dve godine. Tu će biti 2500 radnika.

Pored ovoga što ćemo dobiti kroz zakup zemljišta, najveća dobit će biti od poreza na plate  jer će svi ti ljudi biti prijavljeni privremeno kao radnici u Zaječaru, a gradu pripada 76% poreza na zarade, a njihove su velike.

Na Kraljevici se neće ništa stambeno graditi, a ovo je sve privremeno“, istakao je Ničić.

Ničić je istakao da je gasovod od velikog značaja za celu Timočku krajinu, za sve privrednike, te da će se istovremeno sa trasom gasovoda od Zaječara ka Paraćinu raditi i na izgradnji i polaganju cevi koje će sprovoditi gas od podstanice do Zaječara.

Međutim o izgradnji povratnog voda ka Zaječaru i čitavoj Timočkoj krajini odlučuje Republika.

„Potrošnja količine gasa koja bi se isporučivala Timočkoj krajini se mora isplatiti. Ali o gradnji povratnog toka ne odlučujemo mi, već Vlada Republike Srbije“, istakao je Ničić.

Prema rečima Ničića prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, dok će pun kapacitet gasovod Turski tok dostići 2022. godine.

1 komentar

  • znaš boško kada ce da prodje ovde gsovod?NIKAD!!!čitaj malo..gledaj!!!žao mi je što nećeš moći da se ugradiš kao što si navikao. pogledaj kakav ti je ŠTROKAVGRAD!!!sram te bilo..

Dodaj komentar