Kultura

U Zaječaru počeo treći Kamp klasične muzike

foto: radiomagnum.rs

Treći kamp klasične muzike juče je počeo u Osnovnoj školi „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru i trajaće do 18. avgusta.

Ovogodišnji kamp okupiće pedesetak učenika i studenata, a cilj kampa je edukacija mladih u oblasti instrumentalne muzike, ali i popularizacija umetničke muzike, razvoja i afirmacije muzičkih talenata.

Prijem za organizatore ove manifestacije juče su priredili gradonačelnik Velimir Ognjenović i pomoćnica gradonačelnika za kulturu Suzana Stamenković.

„Ni mnogo veći, ni ekonomski stabilniji gradovi od Zaječara ne mogu se pohvaliti da su u isto vreme domaćini dve velike muzičke manifestacije, različitih žanrova, a mi smo uspeli da organizujemo i 50.Gitarijadu i Kamp klasične muzike. Iako je zamišljeno da Zaječar bude domaćin samo prvog izdanja kampa, on je ipak postao sastavni deo našeg kulturnog mozaika“, poručila je Stamenković.

Zoran Rakić, profesor harmonke izrazio je juče zadovoljstvo što je deo jednog ovakvog dogadjaja.

„Ovo je treći Kamp klasične muzike u Zaječaru i meni je izuzetno zadovoljstvo što sam deo cele ove priče. Priličan je odziv učesnika i ovo je idealna prilika da svi oni stiču znanja od vrhunskih profesionalaca klavira, harmonike, gitare, flaute…“, kaže Rakić.

Direktor Kampa klasične muzike, Milan Dujmović zahvalan je gradu, koji je i ove godine stao iza projekta.

„Nemam reči kojima bih opisao svoje zadovoljstvo. Koliko je značajan kamp je sama činjenica da se već treći put održava u Zaječaru. Moram da priznam da je grad Zaječar sa sredstvima, ali i srcem stao iza ovog projekta“, kaže Dujmović.

Radionice će držati profesor klavira Jokut Mihailović, profesor flaute Ljubiša Jovanović, profesor gitare Vera Ogrizović, profesor harmonike Zoran Rakić, Marko Josifovski profesor violine, Djordje Milošević profesor Violončela, kao i korepetitor Vera Gatalica.

Tokom trajanja kampa, biće održana i tri koncerta, a prvi je zakazan za 14. avgust na Feliks Romulijani, kada će nastupiti profesori, dok će polaznici održati koncerte na otvorenom prostoru u gradu i muzičkoj školi.

Organizatori kampa su Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Zaječar, Srpski muzički centar iz Beograda, zaječarski muzej, Centar za kulturu i turizam CEKIT Zaječar, a organizaciju je pomogao i Hotel Srbija Tis. Pokrovitelj je grad Zaječar.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar