fbpx

U Zaječaru počeo Festival mladih pesnika

Preporuka:

Koncert Radeta Šerbedžije „Ti bi htela pesmom da ti kažem“ u zaječarskom pozorištu

Poznati umetnik Rade Šerbedžija sa svojim orkestrom "Zapadni Kolodvor" nastupiće u zaječarskom pozorištu 27. decembra. Zaječarska publika će uživati...

Zaječar obeležava Svetski dan horskog pevanja

Svetski dan horskog pevanja biće obeležen i u Zaječaru 6. decembra  velikim koncertom  u sali zaječarskog Pozorišta. Na koncertu će nastupiti: ...

Pogoršanje vremena

U celoj zemlji danas je oblačno vreme mestimično sa kišom i hladnije. U planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne...
- Reklama -

Festival mladih pesnika „Dani poezije 2019″ s pravom može da se nazove renomiranom kulturnom institucijom u Srbiji, budući da su na njemu, tokom 34 godine trajanja, ponikli brojni pesnici.

Ovogodišnji, koji je počeo danas a trajaće do 25. maja, kako je najavio Vladimir Đuričić , direktor zaječarskog pozorišta, obilovaće lepom pisanom reči, kako mladih, tako i već renomiranih pesnika.

Festival je otvorio jedan od naših najvećih živih pesnika Ljubivoje Ršumović, koji je naglasio da ovo nije samo praznik samo za Zaječar, već i za njega lično.

“ Deca se mogu smatrati narodom pa je i književnost za decu kao narodna razumljiva za sve, jednostavna, naivna i vedra. Vedrina je za mene najpre znak detinjstva. Zatim znak duhovnog i duševnog zdravlja . Vedrina je i povod i smisao mog bavljenja literaturom“, istakao je Ršumović.

On je najavio svoj novi projekat koji će se zvati „Saradnici sunca“ kako je pesnike za decu nazvao Dušan Radović. Pod tim imenom, od ove godine na Zlatiboru biće organizovana škola kreativnog pisanja gde će pesnici za decu iz cele Srbije raditi sa decom talentovanom za pisanje.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u 18 sati u Radul-begovom konaku gde će biti priređen portret pesnika Dragana Jovanovića Danilova, jednog od najnagrađivanijih srpskih pesnika.

Gost festivala od 20 biće Petar Semolič iz Slovenije, jedan od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika.

Tokom trajanja festivala  biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba i iz Norveške, a gošća smotre biće i Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“.

Poslednjeg dana festivala, u subotu 25. maja od 19 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković.Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala i proglašenje pobednika , kao i dodela nagrade „Sergije Lajković“.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarac uhapšen zbog krađe „Pežoa“

Policija u Zaječaru, uhapsila je M.G.(1985) iz Zaječara zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, izazivanje opšte opasnosti i...

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar grada. Od radnika na terenu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: