Festival mladih pesnika „Dani poezije 2019″ s pravom može da se nazove renomiranom kulturnom institucijom u Srbiji, budući da su na njemu, tokom 34 godine trajanja, ponikli brojni pesnici.

Ovogodišnji, koji je počeo danas a trajaće do 25. maja, kako je najavio Vladimir Đuričić , direktor zaječarskog pozorišta, obilovaće lepom pisanom reči, kako mladih, tako i već renomiranih pesnika.

Festival je otvorio jedan od naših najvećih živih pesnika Ljubivoje Ršumović, koji je naglasio da ovo nije samo praznik samo za Zaječar, već i za njega lično.

“ Deca se mogu smatrati narodom pa je i književnost za decu kao narodna razumljiva za sve, jednostavna, naivna i vedra. Vedrina je za mene najpre znak detinjstva. Zatim znak duhovnog i duševnog zdravlja . Vedrina je i povod i smisao mog bavljenja literaturom“, istakao je Ršumović.

On je najavio svoj novi projekat koji će se zvati „Saradnici sunca“ kako je pesnike za decu nazvao Dušan Radović. Pod tim imenom, od ove godine na Zlatiboru biće organizovana škola kreativnog pisanja gde će pesnici za decu iz cele Srbije raditi sa decom talentovanom za pisanje.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u 18 sati u Radul-begovom konaku gde će biti priređen portret pesnika Dragana Jovanovića Danilova, jednog od najnagrađivanijih srpskih pesnika.

Gost festivala od 20 biće Petar Semolič iz Slovenije, jedan od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika.

Tokom trajanja festivala  biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba i iz Norveške, a gošća smotre biće i Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“.

Poslednjeg dana festivala, u subotu 25. maja od 19 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković.Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala i proglašenje pobednika , kao i dodela nagrade „Sergije Lajković“.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here