fbpx
Kultura

U ZAJEČARU POČEO 5. KAMP KLASIČNE MUZIKE

FOTO: Kamp klasične muzike - Zaječar

Da klasična muzika nije samo privilegija velikih centara i velikih gradova potvrđuje peti po redu Kamp klasične muzike koji se i ovog leta održava u Zaječaru. Veliki broj predavača i 24 učesnika iz zemlje i inostranstva je potvrda da je ovaj kamp ostvario svoju misiju.

Milan Dujmović, direktor Kampa i direktor Srpskog muzičkog centra, koji je pokrenuo ovaj projekat je izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja kako dece tako i ostalih učesnika.

“Ovo je kao da zasejete neku biljku pa ona raste i daje plod. Ovo je dalekosežni rad i rezultat će se videti za par godina, a i već se vidi.

Pre svega deca imaju mogućnost da sarađuju sa profesorima, što će unaprediti njihova znanja i umeća“, naglasio je Dujmović.

FOTO: Kamp klasične muzike – Zaječar

Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa klasične muzike istakao je da kamp ima za cilj popularizaciju klasične muzike u Zaječaru i okolini u kojoj nije puno zastupljena klasična muzika.

„Nema dovoljno tih manifestacija klasične muzike  i to ne samo u Zaječaru, nego u celoj Timočkoj Krajini, izuzev Mokranjčevih dana.

Kamp smo osmislili da i naš grad malo oplemenimo.

Muzika je nešto što oplemenjuje dušu i čoveka a na kampu pored tog segmenta vršimo i dodatno muzičko obrazovanje samih  učesnikarekao je Jovanović.

FOTO: Kamp klasične muzike – Zaječar

Ovo je peti  kamp po redu a za sve ove godine je bilo oko 120 učesnika. Ove godine su tu učesnici iz nače zemlje, Bosne i Hercegovine i iz Luksemburga.

FOTO: Kamp klasične muzike – Zaječar

Kjana Crnovršanin iz Luksemburga, koja svira klavir već deset godina, je oduševljena Kampom.

„Za ovaj Kamp sam čula preko svog brata od tetke itz Sarajeva i ovde sam došla sa njim.

Svaki dan sviramo i usavršavamo se i mislim da sam na dobrom putu.

Ovde mi se sviđa, svi radimo i družimo se, a predavači su divni“, kazala je Kjana.

U subotu 18. avgusta u 19 časova ljubitelji klasične muzike biće u prilici da uživaju u koncertu klase klavira koji će biti održan u sali zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“.

I najzad, u nedelju 19. avgusta biće održan koncert na otvorenom, na platou ispred Narodnog muzeja u Zaječaru.

Organizatori Kampa klasične muzike su Narodno pozorište  Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović“ i Muzička škola, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Dodaj komentar