Društvo Politika

U Zaječaru održan šesti protest „1 od 5 miliona“ (FOTO+VIDEO)

6. građanski protest "1 od 5 miliona" u Zaječaru / FOTO: Nenad Nedeljković
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Građani Zaječara po šesti put prošetali su gradskim ulicama u okviru protesta „1 od 5 miliona“.

Sa trga Nikole Pašića nakon pozdravnog govora prisutnima se obratio poznati srpski glumac Branislav Lečić uz konstataciju da je predsednik Vučić odavno prestao da sluša običnog građanina i ono šta žitelji ove zemlje imaju da mu kažu.

„Ukidanjem straha i davanjem mogućnosti ljudima da slobodno izraze svoje mišljenje predsednik bi zaslužio naše poštovanje, a ne time da moramo da mu se klanjamo i uvlačimo pod pazuh.

To je poniženje za svakog od nas!

Reči koje predsednik upotrebljava za svoj narod su nedopustive!

Mi smo narod koji posle toliko godina zaslužuje emancipaciju i evoluciju!“, poručio je Lečić.

On je podsetio građane Srbije na to da mi imamo svoju istoriju i ne zaslužujemo višedecenijsko utapanje u ništa.

“ Mi ne zaslužujemo da živimo u robovlasničkom sistemu, da nosimo pelene na poslu, da nemamo nikakva prava, da ugrozavaju prava kako penzionerima, tako i mladima koji bi trebalo ovde da žive i stvaraju, jer je ovo njihova zemlja.

Ne smete da se plašite, jer se za slobodu bori!

I moramo da budemo solidarni jedni prema drugima!

Vi ste seme i klica slobode, zato što svake nedelje izlazite i borite se. Jer imate jedan život koji vam se nudi, sve ostalo je poluživot ili polusmrt“, poručio je Lečić okupljenim zaječarcima.

Prisutnima se u ime svih penzionera obratio i 75-ogodišnji zaječarac Ratomir Marinković rečima da je i on dalekih 70-tih bio u tuđini, ali se ipak vratio jer je u svojoj zemlji najlepše.

“ Tamo sija njihovo sunce, hladno sunce, zato sam večeras ovde da poručim svim mladim ljudima da ne tuguju već da se bore za svoju zemlju. A penzionerima da se probude i shvate da zbog njih i njihovih odluka mladi kupuju karte u jednom pravcu i odlaze.

Ja ne spavam mirno, zato sam rešio da se probudim!

Probudite se i vi!

Dosta je lažne nacionalne propagande. Živela država Srbija! Živela mladež! Sloboda medijima!“, istakao je Marinković.

Ovog petka, nakon buđenja zaječarskih naselja „Dva brata“, „Kraljevica“, „Vlačić i „Kotlujevac“ na red je došao i centar grada.

Kolona je krenula sa Trga ulicom Nikole Pašića, kod crkve skrenula u pešački deo ulice Timočke bune do zgrade pozorišta, odakle se ulicom Svetozara Markovića uputila do Gradske uprave.

 

Protestna šetnja je tu završena uz najavu nove, sledećeg petka, 1. marta.

Kompletan govor učesnika protesta pogledajte u ponuđenom videu:

Zaječar 6. protest uživo!!

Gepostet von Zaječar Online am Freitag, 22. Februar 2019

3 komentara

  • ….???Svaki gradjanin ima pravo da politicki misli i ,,šeta,, ili ne ,,šeta,, …Jer vlast, funkcije, stranke, izbori..su zaista veoma vazna stvar…ali samo PROLAZNE…Za razliku npr. ..od geostrateskih saobracajnih koridora koji su VEČNI…??? I koji ZAUVEK i iz temelja, JER SU ONI JEDINI PRAVI TEMELJ,menjaju DEMOGRAFSKU,EKONOMSKU,SOCIJALNU …REALNOST regiona kroz koji prolaze…
    Pa od tog SVETSKOG I OSNOVNOG AKSIOMA svakog regionalnog i lokalnog razvoja…SIGURNO NISU ni ovaj potpuno demografski,ekonomski ,socijalno ruinirani region i svi njegovi okruzi i gradovi i opstine ove nase lepe Srbije…???
    A uz to je jos i pogranicni…??? I zato NE POSTOJI NI NAPREDAK NI OPORAVAK ni Grada Zajecara,ni Zajecarskog okruga,ni Timocke krajine ,ni ovog regiona Istocne Srbije…bez NJIHOVOG Multimodalnog koridora-Istok(Crnomorskog koridora) Lako je na Google ili Youtube ..ili na oba medija ..samo ukucati 2 reci : koridor istok..i tamo stoji na desetine mapa,slika, informacija, priloga,snimaka…? A posto je ovaj koridor MULTIMODALAN .STO ZNACI JEDINSTVEN I NYEDELJIV…i obuhvata AUTOPUT,ŽELEZNICKI KORIDOR ,RECNI -DUNAVSKI KORIDOR,I INTERMODALNI TRANSPORT(npr kontejnerski)…to znaci DA OVAJ KORIDOR NIJE.: 1) SAMO REGIONALNA ,POJEDINACNA I STATUSNO ODVOJENA DRUMSKA SAOBRACAJNICA -NEUPOREDIVO NIZEG NIVOA, STATUSA I RANGA 2 ) SAMO REGIONALNA ,POJEDINACNA I STATUSNO ODVOJENA PRUGA – NEUPOREDIVO NIZEG NIVOA,STATUSA I RANGA…Jer je ovaj multimodalni saobracajni ,,koridor zivota,, citavog ovog regiona Istocne Srbije ,osim sto je NACIONALNI,REGIONALNI I LOKALNI KORIDOR …..I GEOSTRATESKI TRANSEVROPSKI (transkontinentalni, Atlantik-Crno more) ,EVROREGIONALNI, I INTERKONTINENTALNI (Evropa -Azija) SAOBRACAJNI KORIDOR…Tako da SVAKOGA iz Zajecara ili Timocke krajine ..ili onog ko dodje u Zajecar sa pricom o SAMO REGIONALNNIM SAOBRACAJNICAMA…treba pod hitno,javno i transparentno degazirsti u najdublji aut…JER je TO perfidni,zlonamerni i precizno usmereni pokusaj POTPUNOG DEGRADIRANJA I DEVALVIRANJA novog , i u koridor koji je nas jos uvek poznat kao Koridor 10, DALEKO NAJZNACAJNIJI GEOSTRATESKI KORIDOR Srbije… ??? ZATO Zajecarci ..posto to SADA I SVE znaju….kao i Borani,Negotinci i svi drugi u Istocnoj Srbiji….treba DOBRO da otvore i oci …i usi…i da ODMAH PREPOZNAJU I RAZUMEJU svaku pricu o nekim NOVIM SAMO REGIONALNIM, POJEDINACNIM I STATUSNO ODVOJENIM SAOBRACAJNICAMA kroz istocnu Srbiju… ???…Jer SVAKA takva PRICA ..ima svoje ,i to maksimalno lose…ZASTO. Tacka. A to ZASTO ..ima i svoje ZATO. ???
    Koje SIGURNO i USKORO stize i na ovaj Portal i u Zajecar…Samo veceras ne moze jer je spreceno… …Ali bez brige, nista ozbiljnije …Samo mu kasni ?…A do tada neka nasi ,,setaci ,,i ,,nesetaci,, provere napisano…Jer mozda je neko ,,spinovanjje,, ???

  • P.S…a obavezno neka provere i NOVI Krak B ovog multimodalnog koridora ..koji dolazi id Atlanskog okeana pravca Beograda,Pozarevca,Kuceva,Majdanpeka i Bora..preko Nikoliceva…..i pored od svih vaznijih saobracajnih koridora TOTALNO DALEKOG I SKRAJNUTOG Zajecara…ide do bugarske granice i preko jedno 14 bugarskih regiona pravcem ka gradu Ruse..i dalje..stize do strateskih Vuka Varna i Burgas…??? A to je i pravac i želznickog aspekta (pruge) MULTIMODALNOG koridora Istok(Crnomorskog koridora)….I KAKO to utice na Zsjecar..? Npr… na cenu kvadrata stanaili poslovnog prostora,ili bilo koje nekretnine..ili na biznis,turizam, zaposljavanje,nove investicije,mnogo laksi i brzi pristup lokalnih proizvoda neuporedivo sirim trzistima…Kako TO utice..? To je samo jedno blago potpuno opusteno , vecernje pitanje i za nase drage ,,šetace,, i za nase drage ,,nešetače,, u ZA . A i mnogo ,mnogo šire od ZA…??? Laku noc Zajecar. I …Dobro jutro..

Dodaj komentar