fbpx
Društvo

U Zaječaru obeleženo 75 godina od savetovanja Okružnog komiteta KPJ u „Vinogradarskoj kućici“

foto: radiomagnum.rs

U pravom partizanskom duhu pred više desetina okupljenih Zaječaraca,u organizaciji Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilackog rata SUBNOR Zaječar i 5. Mesnog udruzenja Subnor-a „Bojan Randjelovic“,danas je u „Vinogradarskoj kucici“ porodice Vasiljevic na Belom Bregu obelezeno 75 godina od savetovanja Okružnog komiteta KPJ za Timočku Krajinu.

Obracajuci se prisutnima Dragoljub Nikolić,predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a izmedju ostalog se osvrnuo na ovaj bitan dogadjaj :“ Na ovom mestu je pre 75 godina održan sastanak okružnog komiteta KPJ na kome su donete važne odluke.

foto: radiomagnum.rs

foto: radiomagnum.rs

Sastanku su prisustvovali najodgovorniji ljudi pre svega Moma Marković isperd centralnog komiteta Srbije, Dobrivoje Radosavljević Bobi, Milenko Brković Crni, Ljuba Nešić, Dimitrije Kaplar, Jegor Jerimije, Janko Simeonović, lujdi koji su u ono vreme bili za dizanje ustanka u Srbiji. Na ovom mestu su donte odluke o dizanju ustanka 30. juna, pre nego sto je ta odluka doneta u Jugoslaviji,a znamo da je to bilo 4. jula i po tome je Timočka krajina poznata.“

“ Ovo ne sme da se zaboravi,istorija ne sme da se menja iako neki pokušavaju da činjenice izokrenu protiv istine,i onoga sto se stvarno dogodilo izmedju 1941. i 1945. godine.
Zato mislimo da u ova tešksa vremena kad je sve nejasno treba o toj istoriji ponovo pričati da se ne zaboravi,secati se ljudi,dogadjaja i odavati poštu,poštovati istoriju i te zrtve jer oni koji ne poštuju svoju istoriju nemaju ni budućnost.“ dodaje Nilolić ukazujući na istorijsku vaznost ovog dogadjaja.

Vence su danas položile delegacije SUBNORA, SUBNORA 5. MZ, predstavnici vojske, policije i grada Zaječara kao i predstavnici okruznog odbora zaječarskog i borskog okruga, Sokobanje, Boljevca, Knjaževca, Bora, Negotina, udruženja vojnih penzionera i ratnih vojnih invalida.

Nakon svečanog polaganja venaca usledio je kulturno umetnički program u kome su učestvovali članovi KUD-a „PENZIONER“ i KUD „Nikola Pašić“.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar