fbpx

U ZAJEČARU OBELEŽEN 14. JUN – SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI: Humanost na delu iskazali bajkeri!

Preporuka:

Zaječarske rukometašice remizirale na domaćem terenu

U okviru 9. kola Superlige Srbije u rukometu, ženski rukometni klub Zaječar 1949, zabeležio je nerešen rezultat. U utakmici odigranoj...

Učenici OŠ „Desanka Maksimović“ osvojili nagrade na Dopisnoj matematičkoj olimpijadi

Na nedavno završenoj Dopisnoj matematičkoj olimpijadi, učenici OŠ "Desanka Maksimović" iz Zaječara ostvarili su zapažene rezultate. Učenici 6. razreda, Anastasija...

Predstava „Ivica i Marica“ u zaječarskom pozorištu

Najmlađi Zaječarci imaće priliku da u petak, 15. novembra uživaju u pozorišnoj predstavi za decu "Ivica i Marica". Bajku...
- Reklama -

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, pod sloganom „Svaki davalac krvi je heroj“. Naziv ovogogodišnje manifestacije odaje priznanje svim tihim i nenametljivim dobrovoljnim davaocima krvi, koji gestom ljudske solidarnosti spašavaju ljudske živote.

Među njima su se danas našli i članovi moto kluba „Noćni vukovi“ koji su  prostorijama Službe za transfuziju Zaječarskog zdravstvenog centra, dobrovoljno dali krv i pokazali svoju humanost.

Njihov današnji slogan je bio:

“Bila je ovo dobra prilika da se probudi svest kod ljudi da smo mi normalni i pre svega društveno odgovorni ljudi, možda čak i više nego neki drugi”.

“ Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Mi smo najrizičniji učesnici u saobraćaju i ne možemo očekivati da uvek drugi nama pomažu, već treba i mi njima da pomognemo.

A krv je jedini lek koji nema zamenu“, istakao je bajker Goran Paunović iz Zaječara.

Kao višestruki davalac Paunović je istakao da mu nagrada za to delo nije potrebna, već je dovoljna lična satisvakcija, a bajkeri su uvek spremni da pomognu.

Cilj Međunarodnog dana davalaca krvi je podizanje nivoa svesti o univerzalnoj potrebi za bezbednom krvlju i produktima od krvi, kao i izražavanje zahvalnosti davaocima, istakao je Dr Dragan Glišić, načelnik Službe transfuzije Zdravstvenog centra Zaječar.

„Koristim ovu priliku svima čestitam 14.jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Zahvaljujem se pre svega našim davaocima koji su odvojili pola sata vremena, a figurativno rečeno 5 minuta i došli da pomognu nekome koga ne poznaju, a ujedno i da prekontrolišu svoje zdravlje.

Mi iz Službe za transfuziju krvi Zaječar prezadovoljni smo odzivom, jer smo u toku ove godine, do sada već prikupili preko 600 jedinica krvi“, istakao je Glišić.

Svetski dan davalaca krvi je dan u godini posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14.juna na dan kada je rodjen austrijski biolog I lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je dobio Nobelovu nagradu 1930.godine.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja u RPK Zaječar

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga biće održan "start up program" povodom podsticaja razvoja preduzetništva. Program ima za cilј da podstakne samozapošlјavanje...

U Zaječaru počela zamena azbestnih cevi

Kvarovi na cevima napravljenim od azbesta u Zaječaru nisu retkost. Iako se azbestno-cementne cevi ne ugrađuju već više od 30 godina, njih i dalje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: