fbpx
Društvo

U ZAJEČARU OBELEŽEN 14. JUN – SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI: Humanost na delu iskazali bajkeri!

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, pod sloganom „Svaki davalac krvi je heroj“. Naziv ovogogodišnje manifestacije odaje priznanje svim tihim i nenametljivim dobrovoljnim davaocima krvi, koji gestom ljudske solidarnosti spašavaju ljudske živote.

Među njima su se danas našli i članovi moto kluba „Noćni vukovi“ koji su  prostorijama Službe za transfuziju Zaječarskog zdravstvenog centra, dobrovoljno dali krv i pokazali svoju humanost.

Njihov današnji slogan je bio:

“Bila je ovo dobra prilika da se probudi svest kod ljudi da smo mi normalni i pre svega društveno odgovorni ljudi, možda čak i više nego neki drugi”.

“ Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Mi smo najrizičniji učesnici u saobraćaju i ne možemo očekivati da uvek drugi nama pomažu, već treba i mi njima da pomognemo.

A krv je jedini lek koji nema zamenu“, istakao je bajker Goran Paunović iz Zaječara.

Kao višestruki davalac Paunović je istakao da mu nagrada za to delo nije potrebna, već je dovoljna lična satisvakcija, a bajkeri su uvek spremni da pomognu.

Cilj Međunarodnog dana davalaca krvi je podizanje nivoa svesti o univerzalnoj potrebi za bezbednom krvlju i produktima od krvi, kao i izražavanje zahvalnosti davaocima, istakao je Dr Dragan Glišić, načelnik Službe transfuzije Zdravstvenog centra Zaječar.

„Koristim ovu priliku svima čestitam 14.jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Zahvaljujem se pre svega našim davaocima koji su odvojili pola sata vremena, a figurativno rečeno 5 minuta i došli da pomognu nekome koga ne poznaju, a ujedno i da prekontrolišu svoje zdravlje.

Mi iz Službe za transfuziju krvi Zaječar prezadovoljni smo odzivom, jer smo u toku ove godine, do sada već prikupili preko 600 jedinica krvi“, istakao je Glišić.

Svetski dan davalaca krvi je dan u godini posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14.juna na dan kada je rodjen austrijski biolog I lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je dobio Nobelovu nagradu 1930.godine.

Dodaj komentar