Društvo Izdvajamo

U Zaječaru još tri osobe inficirane koronom

ILUSTRACIJA
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na osnovu 70 novoobrađenih PCR i Ag uzoraka, u poslednja 24 sata, na teritoriji grada Zaječara evidentirane su tri (3) kovid-19 pozitivne osobe (4,3% % od broja testiranih). Sve novoinficirane osobe su muškog pola, starosti od 44 do 78 godina života.

Na tri (3) kontrolna testa, nema nijedne osobe koja je i dalje pozitivna na virus kovid-19, saopštio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 25.601 PCR i Ag uzoraka, a čekaju se rezultati za još 118 ranije testiranih osoba u gradu.

Danas su testirane 22 osobe (19 komercijalno).

Do sada je oboljevanje od kovid-19 infekcije potvrđeno kod 5.337 građana Zaječara (2.729 ženskog i 2.608 muškog pola). Od ovog broja, kod 5.277 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).

Na Infektivnom odeljenju ZC Zaječar, koje je ostalo jedino u kovid sistemu, smešteno je 16 obolelih (1 prijem i 0 otpusta).

Na kiseoničkoj potpori je 5 pacijenata obolela on infekcije kovid-19.

Na Infektivnom odeljenju (kovid sistem), preostala su još 34 slobodna mesta, za smeštaj kovid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

IZVEŠTAJ O IMUNIZACIJI

Do juče je 39.134 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu, od čega je 20.619 (45,73% punoletne populacije) primilo prvu vakcinu, a 18.515 ( 41,06% od punoletne populacije) je revakcinisano.

MOLBA ŠVS GRADA ZAJEČARA

„Još jednom MOLIMO, posebno pripadnike mlađe populacije grada Zaječara, da prime jednu od dve dostupne vakcine u Domu zdravlja u Zaječaru (“Sinofarm” od 9 do 13h i “Fajzer” od 13 do 17h) kako bi smo dostigli tzv. “kolektivni imunitet” i ukinuli vanrednu situaciju u gradu.

Takođe OPOMINJEMO vlasnike prodavnica, ugostiteljskih objekata, javne ustanove, preduzeća i dr. subjekte koji posluju i pružaju usluge u Zaječaru da je na snazi, još uvek, odluka o uvođenju vanredne situacije, te da su DUŽNI da se, i pored popuštanja mera, pridržavaju svih drugih sanitarnih i higijenskih mera propisanih kao preventiva za zaštitu od infekcije virusom kovid-19.

Očito je, na svakom koraku, nenošenje maski u zatvorenom prostoru (prodavnice, lokali brze hrane i pekare, kladionice, tržni centri, benzinske pumpe i sl. ) te nedostatak OBAVEZNIH dezinfekcionih sredstava na bazi aklohola za dezinfekciju ruku i sl.

Takođe se uveliko krši OBAVEZA da gosti bašta lokala, prilikom odlaska u toalete u unutrašnjosti lokala, MORAJU nositi masku i vršiti dezinfekciju ruku prilikom izlaska iz istih.

Кomunalna milicija i inspekcija dobili su STROGU NAREDBU gradskog ŠVS, uprkos popuštanju brojnih mera, da prema prekršiocima ovih PRAVILA, koja su ostala na snazi, budu rigorozni i neselektivni. Jedino tako možemo očuvati relativno stabilnu epidemiološku situaciju (koja se u zadnja dva dana minimalno pogoršala).“

Dodaj komentar