Društvo Izdvajamo

U Zaječaru još dva lica obolela od virusa korona

ILUSTRACIJA
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na osnovu 64 novoobrađena PCR i Ag uzorka, u poslednja 24 sata, na teritoriji grada Zaječara zabeležene su još (2) kovid-19 pozitivne osobe (3,1% % od broja testiranih). Sve novoinficirane osobe su ženskog pola starosti 55 i 59 godina života.

Na jednom (1) kontrolnom testu, nema osobe koja je i dalje pozitivna na virus kovid-19, saopštio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 25.666 PCR i Ag uzoraka, a čekaju se rezultati za još 118 ranije testiranih osoba u gradu.

Danas je testirano 56 osoba (43 komercijalno).

Do sada je oboljevanje od kovid-19 infekcije potvrđeno kod 5.339 građana Zaječara (2.731 ženskog i 2.608 muškog pola). Od ovog broja, kod 5.290 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).

Na Infektivnom odeljenju ZC Zaječar, koje je ostalo jedino u kovid sistemu, smešteno je 16 obolelih (0 prijema i 0 otpusta).

Na kiseoničkoj potpori su 4 pacijenta, obolela on infekcije kovid-19.

Na Infektivnom odeljenju (kovid sistem), preostala su još 34 slobodna mesta, za smeštaj kovid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

IZVEŠTAJ O IMUNIZACIJI

Do juče je 39.366 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu, od čega je 20.636 (45,77% punoletne populacije) primilo prvu vakcinu, a 18.730 ( 41,54% od punoletne populacije) je revakcinisano.

MOLBA ŠVS GRADA ZAJEČARA

„Još jednom MOLIMO, posebno pripadnike mlađe populacije grada Zaječara, da prime jednu od dve dostupne vakcine u Domu zdravlja u Zaječaru (“Sinofarm” od 9 do 13h i “Fajzer” od 13 do 17h) kako bi smo dostigli tzv. “kolektivni imunitet” i ukinuli vanrednu situaciju u gradu.

Takođe OPOMINJEMO vlasnike prodavnica, ugostiteljskih objekata, javne ustanove, preduzeća i druge subjekte koji posluju i pružaju usluge u Zaječaru, da je na snazi, još uvek, odluka o uvođenju vanredne situacije, te da su DUŽNI da se, i pored popuštanja mera, pridržavaju svih drugih sanitarnih i higijenskih mera propisanih kao preventiva za zaštitu od infekcije virusom kovid-19.

Očito je, na svakom koraku, nenošenje maski u zatvorenom prostoru (prodavnice, lokali brze hrane i pekare, kladionice, tržni centri, benzinske pumpe i sl.), te nedostatak OBAVEZNIH dezinfekcionih sredstava na bazi aklohola za dezinfekciju ruku i sl.

Takođe se uveliko krši OBAVEZA da gosti bašta lokala, prilikom odlaska u toalete u unutrašnjosti lokala, MORAJU nositi masku i vršiti dezinfekciju ruku prilikom izlaska iz istih.

Кomunalna milicija i inspekcija dobili su STROGU NAREDBU gradskog ŠVS, uprkos popuštanju brojnih mera, da prema prekršiocima ovih PRAVILA, koja su ostala na snazi, budu rigorozni i neselektivni. Jedino tako možemo očuvati relativno stabilnu epidemiološku situaciju (koja se u zadnja tri dana mimimalno pogoršala).“

1 komentar

Dodaj komentar