Kultura

U zaječarskom pozorištu sinoć je odigrana pretpremijera predstave “Elektra” Danila Kiša – premijera u oktobru!

foto: Pozorište Zoran Radmilović

U zaječarskom pozorištu sinoć je odigrana pretpremijera predstave “Elektra” Danila Kiša, po motivima drame Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković. Probirljiva zaječarska publika je odlično prihvatila ovu višeslojnu antičku dramu i talentovane glumce nagradila gromkim, dugotrajnim aplauzom.

U predstavi igraju:

ELEKTRA – Ana Bretšnajder
OREST – Miloš Đuričić
KLITEMNESTRA – Nataša Petrović
ZIDAR – Miloš Tanasković
HOROVOĐA – Predrag Grbić
STROFIJE – Fuad Tabučić
PILAD – Branislav Mijatović
EGIST – Gabrijel Bećarević
KASANDRA – Ivana Bartunjek
HOR – Jelena Rajić, Sanja Nedeljković, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Prema rečima rediteljke Olivere Viktorović Đurašković, ono što je u osnovi drame je motiv osvete koji vodi u novu krv i uništava živote kako onih koji se svete , tako i onih koji zaslužuju da budu kažnjeni:
“Motiv osvete je prisutan u svim vremenima, to je nešto strašno što se ponavlja kroz vekove i ne vodi ničemu. Ono što je još značajno u ovom komadu je preispitivanje motiva zločina. Postavlja se pitanje ko je ispravan. Jedini lik koji u Kišovoj drami ima moralnu dilemu je Orest, ali ipak na kraju učestvuje u zločinu za koji svi akteri bivaju kažnjeni večitim odvajanjem, nakon čega njihovi životi postaju ništavni.

“Elektra” ima i političku konotaciju jer se odnosi na ubistvo vladara ili vladarke. Nažalost, i mi smo svedoci političkih ubistava i kod nas i u okruženju. Od Grka do danas toga ima, samo su druga vremena i drugačiji načini na koji se to radi.

U ovoj drami je bitno i prisustvo žene kroz Kasandrino proročanstvo. Ona je videla šta će se desiti, ali joj niko ne veruje i u tome je njeno prokletstvo”.

foto: Pozorište Zoran Radmilović

Premijera “Elektre” zaječarskog pozorišta biće izvedena na zatvaranju 31. Festivala“Dani Zorana Radmilovića“, u drugoj polovini oktobra.

Drama Danila Kiša „Elektra” (po Euripidu) je prvi put izvedena u Ateljeu 212 (matičnom pozorištu Zorana Radmilovića) 1968. godine.

Dodaj komentar