fbpx
Društvo Izdvajamo

Kod Kladova pronađene uginule divlje svinje

U ataru Tekije i Kupuzišta na teritoriji opštine Kladovo evidentirani su prvi slučajevi oboljevanja svinja od afričke kuge, navodi NG portal.

Ova zarazna bolest potvrđena je kod divlje svinje čiji je leš 3. januara pronađen u ataru Tekije na mestu zvanom „Topolov breg“, ali i kod divlje svinje koja je pronađena 8. janaura u ataru sela Kupuzište, između ovog kladovskog sela, Brze Palanke i susednog negotinskog sela Urovica. U četvrtak, 9. januara su u Kupuzištu pronađene mrtve još tri divlje svinje, za koje se sumnja da boluju od afričke kuge.

Ova zarazna bolest za koju nema leka evidentirana je u susednim zemljama Rumuniji i Bugarskoj, ali su ovo prvi slučajevi oboljevanja populacije divljih svinja na prostoru Ključa i Negotinske krajine, na kojima se zbog blizine granice poslednjih meseci sprovodi niz preventivnih i operativnih mera od dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju domaće svinje, preko zabrane hranjenja pomijama, pojačane higijene i zabrane ulaska u prostorije i objekte gde su svinje smeštene, objavio je NG portal.

Afrička kuga svinja…

Simptomi po kojima se može prepoznati ova bolest su otežano disanje svinja, gubitak apetita, povišena temperatura, nestabilan hod.

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa jer to može ubrzati širenje zaraze. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlečiva, i to je jedini način kojim se može sprečiti širenje afričke kuge svinja.

Stočari ne smeju da hrane svinje pomijama. Svinje takođe ne smeju da budu u otvorenom prostoru. One na kojima se izvrši eutanazija, moraju se spaliti neškodljivim spaljivanjem i to u prisustvu veterinarskih inspektora. Zabranjeno je zakopavanje ubijenih životinja.

Dodaj komentar