fbpx
Društvo Izdvajamo

U Gradskoj upravi Zaječar imenovano lice za zaštitu podataka o ličnosti

Načelnik Gradske uprave grada Zaječara, Slobodan Videnović u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama odredio je Đurđicu Tomić za lice za zaštitu podataka o ličnosti.

Đurđica Tomić u Gradskoj upravi Zaječar zaposlena je na poslovima upravljanja ljudskim resursima u Odeljenju za opšte zajedničke i normativne pravne poslove, a za lice za zaštitu podataka o ličnosti imenovana je 18. novembra 2019. godine.

Članom 56. stav 8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, između ostalog, propisano je i da se lice za zaštitu podataka o ličnosti određuje na osnovu njegovih stručnih kvalifikacija, a naročito stručnog znanja i iskustva u oblasti zaštite podataka o ličnosti, kao i sposobnosti za izvršavanje obaveza iz člana 58. ovog zakona.

Članom 58. pomenutog Zakona lice za zaštitu podataka o ličnosti ima najmanje obavezu da:

1) informiše i daje mišljenje rukovaocu ili obrađivaču, kao i zaposlenima koji vrše radnje obrade o njihovim zakonskim obavezama u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti;

2) prati primenu odredbi ovog zakona, drugih zakona i internih propisa rukovaoca ili obrađivača koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti, uključujući i pitanja podele odgovornosti, podizanja svesti i obuke zaposlenih koji učestvuju u radnjama obrade, kao i kontrole;

3) daje mišljenje, kada se to zatraži, o proceni uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti i prati postupanje po toj proceni, u skladu sa članom 54. ovog zakona;

4) sarađuje sa Poverenikom, predstavlja kontakt tačku za saradnju sa Poverenikom i savetuje se sa njim u vezi sa pitanjima koja se odnose na obradu, uključujući i obaveštavanje i pribavljanje mišljenja iz člana 55. ovog zakona.

U izvršavanju svojih obaveza lice za zaštitu podataka o ličnosti dužno je da posebno vodi računa o riziku koji se odnosi na radnje obrade, uzimajući u obzir prirodu, obim, okolnosti i svrhe obrade.

1 komentar

  • a jel postoji zalbena komisija???kad je ovaj načelnik sve i sva..on i resava sve zivo.. a ima i najbolju saradnicu marinicu..hmmmmm..doduse jos se nije izv ežbala ali biće..zalosno je sve to..

Dodaj komentar