fbpx
Društvo

U DUHU BOŽIĆNE TRADICIJE: Nalaganje badnjaka na gradskom trgu (VIDEO)

Zaječar, kako to običaju i nalažu, večeras proslavlja Badnje veče.

Iz Sabornog hrama rođenja presvete Bogorodice nešto pre 18 sati ka gradskom trgu krenula je svečana litija. Pored velikog broja građana, u litiji su bili i predstavnici grada, gradonačelnik Velimir Ognjenović, kao i predsednik Skupštine grada Stefan Zankov.

litija-zajecar

Nalaganje badnjaka obavio je Episkop timočki Ilarion, a potom je svim građanima čestitao Badnje veče i najradosniji hrišćanski praznik Božić.

„Svaka duša koja se rodi na ovome svetu traži blagoslov i nada mu se i očekuje ga. I danas ovde okupljeni smo oko plamena, oko ognja na koji se nalaže badnje drvo koje simboliše i drvo večnog života i drvo časnoga krsta. Sve su to simboli i podsticaji nama ljudima da blagoslov tražimo na pravom mestu, tamo gde je izvor blagoslova, a to je crkva Hristova. I onaj ko traži blagoslov može da ga nađe samo ako to poželi“, istakao je Episkop timočki Ilarion.

nalaganje-badnjaka1

„Neka je svima vama ovo zimsko i Badnjevdansko i Božićno okupljanje na blagoslov, na mir u vašim porodicama, na podsticaj vere vaše i da u životu znate kome da se molite, čemu da težite, ne bi li nas gospod i kao pojedince i kao narod blagoslovio, sjedinio, umnožio i darovao dug život ovde na zemlji i večno spasenje u carstvu svome. Svima vama nek je na zdravlje i na spasenje na mnoge godine. Mir Božiji i Hristos se rodi“, poručio je Episkop timočki Ilarion.

Za okupljene mnogobrojne Zaječarce služen je čaj, kuvano vino i rakija.

Na Božić, 7. januara sledi ponoćna liturgija u okviru obeležavanja ovog hrišćanskog praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Dodaj komentar