fbpx

U bedi i siromaštvu živi 770 Zaječaraca

Preporuka:

Zavod za javno zdravlje „Timok“ obeležio slavu

Praznik Svetih Vrača, Kozme i Damjana, zaštitnika lekarske profesije, obeležili su u četvrtak, 14. novembra zaposleni u Zavodu za...

Gimnazijalci pobedili na okružnom takmičenju u basketu

Ekipa Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na nedavno završenom okružnom takmičenju u basketu 3x3 u muškoj kategoriji. Gimnazijalci...

Novi pasoš zatražite i pre isteka važećeg

Građani Srbije moći će da podnesu zahtev za izdavanje novog pasoša šest meseci pre isteka važenja prethodno izdatog pasoša,...
- Reklama -

Međunarodni dan protiv siromaštva i gladi Srbija dočekuje sa oko 6,5 % građana koji žive ispod linije siromaštva, a u najtežem položaju nalaze se mnogločlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i porodice u kojima oni žive. Na teritoriji Zaječara u bedi i siromaštvu živi oko 770 lica, a mesečno im Crveni krst podeli oko 20.000 kuvanih obroka.

Pola litra kuvanog jela i pogača od 300 grama ponekad je jedini obrok u toku dana za sve Zaječarce koji nemaju od čega da žive i koji su korisnici Narodne kuhinje u Zaječaru. Njihov broj je već godinama isti, a najteže je starim ljudima na selu o kojima nema ko da brine.

Prema rečima Irene Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta u okolna 34 sela živi oko 300 građana koji nemaju od čega da žive. Njima ljudi iz ustanove u kojoj radi od ponedeljka do subote svake nedelje dopremaju hranu na kućnu adresu.

Irena Mladenović

“ U Crvenom krstu u Zaječaru sprovodimo program „Narodna kuhinja“ gde 10 artikla koji su potrebni za pripremanje obroka i hleba dobijamo od Crvenog krsta Srbije, a jedanaesti artikal obezbeđuje zaječarska Gradska uprava .

Iz gradskog budžeta za pripremanje obroka za 770 korisnika u gradu i selima obezbeđeno je oko 8.170.000 dinara“, kaže Mladenović.

Prema njenim rečima od 770 korisnika Narodne kuhinje, najugroženiji su meštani u selima, u kojima u 90% slučajeva žive stari i nemoćni ljudi.

“ Kako vršimo podelu obroka u selima gde su mahom staračka domaćinstva, mi sprovodimo ujedno i razne programe u kojima brinemo o tim starim ljudima i porodicama.

Tako smo i ove godine obezbedili 450 porodičnih paketa hrane i higijene koje smo već počeli da distribuiramo siromašnim ljudima u gradu i okolnim selima“, kaže Mladenović.

Na Svedski dan borbe protiv siromaštva najugroženije stanovništvo će zahvaljujući Eparhiji Timočkoj uz kuvani obrok dobiti i po neku jabuku, a za te namene, prema rečima đakona Uroša Pamučara zaječarska crkva obezbedila je 120 kilograma ovog zdravog voća.

“ Povodom 17. oktobra kada se obeležava Međunarodni dan gladnih na poziv Crvenog krsta odmah smo se odazvali i pomogli smo koliko smo mogli. U prethodnom periodu siromašnom stanovništvu donirali smo kolače, a sada im darujemo voće“, kaže Pamučar.

On je istakao da predstavnici Eparhije Timočke rado sarađuju sa zaječarskim Crvenim krstom, pa tako poziva i sve humane ljude da 23. oktobra zajedno sa njima učestvuju u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Zaječaru.

Inače, narodna kuhinja pri zaječarskom Crvenom krstu radi već 20 godina, a tokom mesec dana najsiromašnijim licima u gradu i selima podeli se preko 20 hiljada obroka.

 

2 KOMENTARA

  1. Kamo sreće da u opštini Zaječar ima samo 770 siromašnih, pogledajte oko sebe pa ćete videti samo bedu i siromaštvo u centru Istočne Srbije. Ali svako bira vlast po svojoj meri, pa zato smo i najgori u Srbiji. Na zdravlje !!!

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Vojska Srbije prodaje skladišni kompleks „Grljan“

Srbija je ponudila na prodaju 22 vojna kompleksa koji nisu neophodni za funkcionisanje vojske. Ponuđene su: kasarne, skladišta i jedna komanda. Među njima i...

Boranin u kombiju švercovao marihuanu

Borski policajci uhapsili su D.R. (1986) iz Bora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih...

Glasaj za ideje za lepši Kotlujevac

Glasanje za izbor ideje za uređenje javnih površina u Kotlujevcu obaviće se u petak 22. novembra. Ovu akciju organizovao je Savet mesne zajednice Kotlujevac...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: