Društvo

Raskida se ugovor o izgradnji kampa za smeštaj ruskih radnika na Kraljevici

Na prostoru zaječarske Kraljevice još uvek neće otpočeti izgradnja privremenog gradiliškog kampa za smeštaj radnika koji će biti angažovani za potrebe izgradnje magistralnog gasovoda “Turski tok”, jer je izvođač radova raskinuo ugovor o izgradnji. U obrazloženju Gradske uprave Zaječar navodi se da na mestu koje je prvobitno bilo predviđeno za izgradnju kampa, sada u planu izgradnja novog fudbalskog stadiona.

Površina od 7 hektara građevinskog zemljišta na prostoru zaječarske Kraljevice trebalo je biti data u zakup uz nadoknadu kompaniji „Infrastructure Development and Construction“ DOO Novi Beograd na određeno vreme kako bi na pomenutom prostoru bilo izgrađeno privremeno naselje za potrebe gradnje Turskog toka.

Međutim pomenuta kompanija je 13. marta obavestila Gradsku upravu Zaječar da želi da raskine ugovor o zakupu građevinskog zemljišta za potrebe izgradnje privremenog gradiliškog kampa za smeštaj radnika koji će biti angažovani za potrebe izgradnje magistralnog gasovoda. 

U dopisu GU Zaječar objašnjen je razlog zbog čega pomenuta firma želi da raskine ugovor IDC-0015/2019 zaključenog od strane Grada Zaječara i IDC d.o.o. Beograd – Novi Beograd, koji je 5. februara koji je overen kod javnog beležnika Jelene Baljević, broj UOP T: 10-2019.

FOTO: Glas Zaječara

„Imajući u vidu okolnosti, tehnološke i organizacione promene u planiranju i realizaciji projekta magistralnog gasovoda granica Bugarske – granica Mađarske, obaveštavamo vas o nameri da raskinemo ugovor o zakupu građevinskog zemljišta za potrebe izgradnje privremenog gradilišnog kampa za smeštaj radnika. Naša kompanija ostavlja mogućnost zakupa parcele za privremeno skladištenje cevi i mehanizacije dva kilometra južnije od Zaječara“– kaže se u pismu IDC d.o.o. Beograd – Novi Beograd.

Na gradskom veću održanom u utorak 30. aprila većnici su glasali potvrdno prilikom razmatranja Predloga Zaključka o davanju saglasnosti za zaključenje Sporazuma o raskidu ugovora o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Foto: Glas Zaječara

U obrazloženju se kaže da odredbom člana 133. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima je propisano da ako posle zaključenja ugovora nastupe okolnosti koje otežavaju ispunjenje obaveze jedne strane, ili ako se zbog njih ne može ostvariti svrha ugovora, a u jednom i u drugom slučaju u toj meri da je očigledno da ugovor više ne odgovara očekivanjima ugovorenih strana i da bi po opštem mišljenju bilo nepravično održati ga na snazi takav kakav je, strana kojoj je otežano ispunjenje obaveze, odnosno strana koja zbog promenjenih okolnosti ne može ostvariti svrhu ugovora može zahtevati da se ugovor raskine.

FOTO: Glas Zaječara

Marina Milić, zamenik gradonačelnika kazala je na Sednici gradskog veća da ovo ne znači da je izgradnja gasovoda zaustavljena već se traži novi investitor, pošto je stari raskinuo ugovor.

Podsećamo kako su mediji pisali o izgradnji mini-grada gde je trebalo da žive 1000 radnika ruskog „Gasproma“.

Evo i šta je gradonačelnik Ničić govorio 4. februara 2019. godine povodom početka izgradnje privremenog kampa za smeštaj ruskih radnika na zaječarskoj Kraljevici:

„U sklopu izgradnje samog naselja nešto treba da odradi kompanija koja je izvođač radova za Gasprom, dok će Ministarstvo energetike, Ministartsvo privrede i Grad Zaječar, odraditi ono što je infrastrukturno. To nije mali posao, na površini od table „Dobro došli“ do poligona za obuku vozača.

Sređivanje ovih, blizu 15 hektara zemljišta, za nas je velika stvar. Kasnije kada oni napuste ovo naselje, mi ćemo moći tu da započnemo sa izgradnjom onoga što je predviđeno za dve godine, a to je atletska staza.

Ovaj novi fudbalski stadion koji se gradi, neće imati atletsku stazu, a mi smo je obećali našoj deci. Paralelno sa izgradnjom ovog naselja i izgradnjom Turskog toka, radiće se, verovatno od jeseni, i na objektu stadiona. Deo tog prostora je skoro sređen, i ostala nam je još karting staza na mestu sadašnjeg vašarišta, ali za to još nismo našli partnera. Do tada će se vašar održavati tu gde je i do sada, a kasnije ćemo ga preseliti iza poligona za obuku vozača“, rekao je juče gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i dodao:

„Lepe vesti su da je sutra testiranje prvih 20 radnika iz Zaječara koji će raditi na obezbeđenju kampa koji se gradi. Oni će raditi preko kompanije „Gem“ koja je angažovana za obezbeđenje naselja i kampa u naredne dve godine. Tu će biti 2500 radnika. Pored ovoga što ćemo dobiti kroz zakup zemljišta, najveća dobit će biti od poreza na plate  jer će svi ti ljudi biti prijavljeni privremeno kao radnici u Zaječaru, a gradu pripada 76% poreza na zarade, a njihove su velike. Na Kraljevici se neće ništa stambeno graditi, a ovo je sve privremeno“.

Kompanija „Gasprom“ uverena je da će gasovod „Turski tok“ početi sa radom do kraja godine, saopštio je zamenik načelnika Odeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost „Gasproma“ Dmitrij Handoga tokom telefonske konferencije.

On je napomenuo da se dalji razvoj kapaciteta za transport gasa u Evropi van Turske nalazi izvan nadležnosti „Gasproma“, jer ga sprovode nacionalni transportni operateri.
Na primer, bugarski operater za gasni transportni sistem „Bulgartransgaz“ objavio je početkom aprila da je izabrao izvođača za projektovanje i izgradnju gasovoda koji će primiti gas iz „Turskog toka“.

 

2 komentara

  • laz laz i samo laz!!!! da li je neko čuo nešto što nije bila laž iz ustiju ovog lažova?navedite…

  • To su ozbiljne firme u pitanju! Drze se svojih reci i ne menjaju ih kao toalet papir! Ko zna sta je tu u pitanju! Dan ne spominjem novac.

Dodaj komentar