fbpx

Turski tok na bugarskom sudu

Preporuka:

Negovanje srpsko-ruskih odnosa u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar i Centar ruskog geografskog društva u Srbiji priređuju kulturni program posvećen rusko-srpskim odnosima. U okviru...

Gimnazijalci otputovali u Istanbul

Put Istanbula je juče, 18. februara krenula je grupa od 16 učenika, sa dve profesorke iz zaječarske Gimnazije. Oni...

U sredu nova prilika da iskažete humanost

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u sredu 19. februara sprovešce akciju dobrovoljnog...
- Reklama -

Gradnja gasovoda „Turski tok“ preko Bugarske, od čega zavisi snadbevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je planirano da radovi počnu ovog meseca jer je, kako navodi „Politika“, cela stvar zastala na sudu.

Kako objašnjava list, italijansko-saudijski konzorcijum „Arkada“, koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu jer se smatra oštećenim, posebno nakon saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa „Bugarska“ spusti cenu za 31,5 odsto od prvobitno ponuđene.

Direktor bugarskog operatera gasa Vladimir Malinov je početkom prošlog meseca, nakon što je objavljeno da je „Arkada“ suspendovana, najavio da će se gradnjom gasovoda preko Bugarske baviti novi konzorcijum za razvoj gasa „Bugarska“.

„Politika“ dodaje da se prvo ročište očekuje tokom septembra zbog čega nije realno očekivati da će prve količine gasa sa „Turskim tokom“ preko Bugarske i Srbije proteći pre kraja godine.

Neimenovani izvor lista napominje da je najvažnije da Bugarska, za sada, čvrsto stoji iza odluke da ovaj gasovod gradi, ali dodaje da će se Srbija, ako Sofija odustane od projekta, snadbevati iz najvećeg gasnog skladišta „Baumgarten“ u Austriji i preko Mađarske dobijati gas.

Autor: Tanjug

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: