Zaječarski zdravstveni centar je od Ministarstva zdravlja dobio 3 nova aparata najnovije generacije koji će biti korišćeni na odeljenjima ginekologije, hirurgije i urologije i ortopedije. Vrednost uređaja je oko 13 miliona dinara, a njihove prednosti prilikom primene biće višestruke.

Novi medicinski aparati koje je Ministarstvo zdravlja doniralo Zdravstvenom centru umnogome će unaprediti rad pojedinih službi, jer će sada prema rečima anesteziologa dr Radice Petrović praćenje vitalnih parametara kod pacijenata prilikom komplikovanijih operacija biti mnogo preciznije i bolje.

“ Ovakve aparate danas ima malo ko u Srbiji. U našem zdravstvenom centru sada ćemo prilikom velikih operacija mnogo bolje moći da pratimo dubinu anestezije, merimo centralni venski pritisak, pritisak u plućima… što je nešto bilo nezamislivo na starim aparatima.

Vitalne znake pacijenata sada možemo pratiti i tokom laparoskopskih operacija. Zahvaljujući aparatu imamo mogućnost vođenja anestezije niskim protokom, što pomaže pacijentu da se iz nje lakše probudi“, rekla je Petrović.

Novi aparat na Odeljenju ginekologije koristiće se prilikom izvođenja carskih rezova i redovnih operacija. Prema rečima načelnika odeljenja, dr Dragoslava Kalinovića uz pomoć novog aparata biće lakše izvršiti hitne carske rezove.

Trenutno se na Odeljenju Ginekologije prosečno obavi oko 250 operacija, od toga oko 160 carskih rezova.

“ Trenutno je u Zaječaru obavljeno 16 porođaja više nego prošle godine. Ovaj aparat je odličan za laparaskopsku tehniku i u doglednoj budućnosti nadam se da ćemo i to početi da radimo. Imaćemo i rezervni aparat na Akušerskom odeljenju za eventualan hitan carski rez“, kazao je Kalinović.

Dr Ivica Milosavljević hirurg i pomoćnik direktora za poslove Opšte bolnice je naglasio da je značaj ovakvih najsavremenijih aparata neprocenjiv.

„Ovi aparati u mnoggome će nam olakšati izvođenje laparoskopskih operacija u ZC Zaječar. Naša ekipa je prošla i obuku pri Ministarstvu zdravlja za velike laparaskopške operacije u trbuhu gde se rade laparaskopske operacije debelog creva, gde će se raditi i laparaskopske opercije kila, slepog creva i druge“, kazao je dr Milosavljević.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja zaječarski Zdravstveni centar je dobio 3 nova vrhunska aparata nakon 15 godina. Vrednost ovih uređaja je oko 13 miliona dinara.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here