Izdvajamo Kultura

Treće festivalske večeri u Zaječaru odigrana predstava „Smederevo 1941.“, „Zoranov brk“ pripao glumici Tanji Pjevac

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Treće festivalske večeri na 29. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, publika je uživala u predstavi „Smederevo 1941.“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. „Zoranov brk“ pripao je glumici Tanji Pjevac.

Predstava je posvećena glumcima Srpskog narodnog pozorišta, nastradalim u smederevskoj eksploziji 5. juna 1941. godine.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Bio je četvrtak, pijačni dan u Smederevu, godina ratna – 1941. Između šestoaprilskog bombardovanja, koje je označilo početak Drugog svetskog rata u Кraljevini Jugoslaviji, i tog 5. juna prošlo je dva meseca tokom kojih se država raspala. Ipak, život se nastavio. A onda se u 14:10 sati prolomila eksplozija koja je Smederevo pretvorila u srpsku Hirošimu. U vazduh je odleteo 430 vagona oružja i municije, lagerovanih u Smederevskoj tvrđavi, načinivši krater širine 100 metara, dublji od 15 metara. U eksploziji je živote izgubilo nekoliko hiljada ljudi, među kojima i sedamnaest članova glumačkog ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, tadašnjeg Narodnog pozorišta Dunavske banovine Кneza Namesnika Pavla.“

Otkrivajući moguće poslednje trenutke u životima glumaca, drama Ane Đorđević, uspešno izvedena na 29. „Danima Zorana Radmilovića“, svedoči o sudbini glumaca u dramatičnim vremenima. Probirljiva zaječarska publika je dobro prihvatila predstavu, a pojedinim gledaocima potekle su i suze.

„Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi žiri je dodelio Tanji Pjevac. Glumica ističe da joj je ovo prva nagrada i da joj neizmerno mnogo znači.

Tanja Pjevac, glumica; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas. S obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili“, ističe Tanja Pjevac.

Tanja Pjevac, glumica; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Izvođenu predstave u zaječarskom pozorištu predhodila je promocija istoimene knjige Ane Đorđević i feljtona „Stradanje glumaca SNP-A u Smederevu 1941.“ autora Aleksandra Saše Milosavljevića, urednika izdavačke delatnosti SNP-A i teatrologa.

Saša Milosavljević; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Milosavljevićev feljton, publikovan u novosadskom „Dnevniku“, na osnovu dokumenta rekonstruiše smederevsku tragediju.

Na promociji su govorili Dr Zoran Đerić, upravnik SNP-A i Saša Milosavljević.

Dr Zoran Đerić, upravnik SNP-A; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

U okviru 3. Festivala malih pozorišnih formi, publika je danas od 12 sati mogla da pogleda monodramu “Nadežda Petrović – Autoportret u množini”. Od 20 sati, na repertoaru je predstava Narodnog pozorišta Niš „1789.“.

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Dodaj komentar