fbpx
Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

TRAGIKOMEDIJA APSURDA! Publika uživala u predstavi “MAKBET” fantastičnog ansambla Ateljea 212

Šeste večeri Dana Zorana Radmilovića publika gledala predstavu „Makbet“, koju je po tekstu Ežena Joneska izveo fantastični ansambl Ateljea 212 u režiji Anđelke Nikolić.

Prešavši u drugu polovinu festivala sada se već može govoriti da su Dani, sudeći prema kvalitetu odgledanog ali i po reakcijama publike, opravdali renome i ocene, koje smo čuli od glumaca ovih dana, jednog od najznačajnijih pozorišnih smotri u Srbiji. Tome u prilog ide i sinoćnji komad u kom je publika uživala, smejala se na replike glumaca i aplaudirala u toku predstave.

Uvek kad gostuje matično pozorište Zorana Radmilovića sala pozorišta, koje nosi njegovo ime ispunjena je do poslednjeg mesta. Tražila se karta više.

makbet-zoranovi-dani-02Joneskov „Makbet“ je savremena, univerzalna analiza svih ljudi moći koji se međusobno uništavaju u neprestanoj borbi za vlast. Ta priča o borbi za vlast nikada se ne završava, jer nijedna vlast nije stabilna ni prosperitetna. Aktuelnost ovog komada leži upravo u toj ogoljenosti volje za moć, koja se jedina razaznaje u opštoj ideološkoj konfuziji. Levica se ne razlikuje od desnice, govor jednog političara se ne reazlikuje od govora drugog. Menjaju se saveznici, menjaju se bračni i drugi partneri, svaki dil je moguć, na snazi je opšta travestija…

Jonesko, na svoj način tragikomedije apsurda, tumači “Makbeta” kao opasnu hipertrofiju niskih političkih strasti, koje potpuno uguše razum i postaju svojevrsna giljotina razuma za sve.

Anđelka Nikolić je, ambiciozno, pokušala da na tom prividu cirkusa istorije razvije tezu da su svi, pa i u vlasti, smrtni, samo im to spin doktori još nisu dojavili. Poslovično spretni glumci pokušavali su da opravdaju izmeštenost Joneskovog pozorišnog smisla. U tome, gotovo svi su imali sopstveni ključ. Mladi partneri, Uroš Jakovljević (Makbet) i Dejan Dedić (Banko, Makol) našli su zajedničku tačku u svojoj igri, i delovali su kao dvojac u istoj borbi. Branimir Brstina (Dankan) bio je brz i spretan, duhovit u svim domenima igre.

Anica Dobra, glumica sa odličnim potencijalom za nerealističnu igru, kakva je u delima avangarde apsurda neophodna, bila je, u svakoj svojoj pojavi.

makbet-zoranovi-dani-04Pošto je rediteljka lik Ledi Dankan postavila kao stub oko koga se apsurd zaošijava, a učinila ju je smešnom i “lucprdom”, čitava igra je otišla na tu stranu, u proizvoljnost i beskrajno ponavljanje duhovitosti. Malo je reći da je publika uživala.

Spretno i simpatično, sa istim ishodom, u lepim kostimima Borisa Čakširana, igrali su i Tamara Dragičević, Vladislav Mihailović, Ivan Mihailović, Dragana Đukić, Stefan Radonjić i Dušan Murić.

Žiri je i večeras bio na mukama, jer ne bi bilo nezasluženo da se delilo svake večeri i po nekoliko nagrada. Zoranov brk, Željko Hubač član žirija nakon poklona, uručio je Branimiru Brstini za ulogu Dankana.

makbet-zoranovi-dani-09“Zaječarsko pozorište posebnju pažnju posvećuje vezi sa Ateljeom, koji je matično pozorište našeg Zorana Radmilovića.” rekao je Davor Marušić v.d. upravnika zaječarskog pozorišta i direktor festivala prilikom uručivanja zahvalnice za učešće na festivalu.

Na pitanje kako doživljava nagradu Zoranov brk, koju je dobio Brstina kaže: „Jako je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg Zorana. Žao mi je što neko od mlađih kolega nije dobio ovu nagradu“.

Pre početka predstave, u okviru pratećeg programa održano je predstavljanje knjige “Mira Banjac – Ne daj se” (autorizovana biografija) na kojoj su govorili autor Tatjana Nježić i Aleksandar Milosavljević, teatrolog koji su govorili krajnje emotivno i pohvalno o legendarnoj glumici Miri Banjac. Govornici su predstavili i najnoviji broj časopisa LUDUS.

Do kraja 25. Zoranovih Dana videćemo još dve predstave. “39 stepenika” Pozorišta Boško Buha iz Beograda, u zvaničnoj konkurenciji i “Frenki i Džoni” Narodnog pozorišta iz Beograda u čast nagrađenih poslednjeg dana, kada će biti saopštene i nagrade.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar