Politika

USVOJEN TREĆI DOPUNSKI BUDŽET GRADA ZA 2017.GODINU: Rebalansom budžeta izuzeti mladi, trudnice, vaspitači i socijalno ugroženi!

Na samom početku 6. sednice Skupštine grada Zaječara zakazanoj po hitnom postupku najviše polemike izazvao je Pretres predloga Odluke o trećem dopunskom budžetu grada Zaječara za 2017. godinu.

Najviše primedbi izneli su predstavnici opozicije koji su istakli da su u ovoj Odluci zanemareni mladi, trudnice, vrtići, socijalno ugrožena lica, jer su značajna sredstva umesto ka njima usmerena ka adaptaciji Stadiona na Kraljevici, izgradnji hale sireva na zaječarskoj pijaci i uređenju atarskih puteva.

Miša Stanojlović, odbornik sa liste „Pobeda za naš grad – DR Nenad Ristović“ napomenuo je da je ovaj budžet zanemario najbitnije u gradu, mlade, trudnice, decu, socijalno ugrožene.

“ Ovako sramnim rebalansom budžeta smanjićemo davanja za mlade, smenićemo davanje za porodilje, smanjićemo plate vaspitačica u vrtiću.

Nama dakle nije bitan natalitet, nije nam bitno da deca u vrtiću imaju dobre uslove za boravak, da ima ko o njima da brine, ali nam je zato bitno da atarske puteve uređujemo na jesen, pred kišu i sneg, umesto na proleće kada je za to vreme.

Bitno nam je da uredimo fudbalski stadion na kome po svemu sudeći neće imati ko da trenira“, napomenuo je Stanojlović.

Boban Pogarčić, predstavnik Udruženja „ZA česme“ kritikovao je što ovim dopunskim budžetom nije predviđen novac za Prostorni plan i program.

“ Moramo da budemo svesni da bez prostornog plana nema niinvesticija, bez investicija nema investitora, bez investitora nema novih ulaganja, a samim tim ni novih radnih mesta.

Kao predsednik grupe „ZA česme“ vidim da nikakvih ulaganja nema ni za ulaganja u arterske česme. Očigledno kvalitetna voda za piće čelnicima grada nije u interesu.

A ulagati 5 MILIONA  dinara u sanaciju sportskog stadiona, dok se klubovi gase zbog dugovanja takođe je suludo“, napomenuo je Pogarčić.

Predstavnici opozicije su kao paradoks naveli i to što je rebalansom budžeta predviđeno da se smanje naknade odbornicima, a povećaju naknade članovima Gradskog veća.

Vujadin Milošević, pomoćnik Gradonačelnika Zaječara u svom obraćanju je istakao da budžet ne može izgledati bolje, jer novca nema, ali se ipak nešto radi.

„Zamolio bih članove opozicije da prestanu da se bave demagogijom.

Kada je reč o Kancelariji za mlade, biće sredstava za mlade, ali još uvek nema strateškog plana i ne možemo da dodelimo sredstva nekome, ako za to ne postoji zakonska osnova.

Još uvek nisu ni podneti zahtevi za raspodelu tih sredstava, a do kraja fiskalne godine ostalo je još dva-tri meseca.

Sada nemamo vremena da to uradimo, ali ćemo sledeće godine da raspodelimo sredstava kako za omladinu, tako i za poljoprivredu i za sve ostalo“, napomenuo je Milošević.

Dodaj komentar